Terminator 2: Judgment Day (1991)

Recensie Terminator 2: Judgment Day CinemagazineRegie: James Cameron | 137 minuten | actie, thriller, science fiction | Acteurs: Arnold Schwarzenegger, Linda Hamilton, Edward Furlong, Robert Patrick, Earl Boen, Joe Morton, S. Epatha Merkerson, Castulo Guerra, Danny Cooksey, Jenette Goldstein, Xander Berkeley, Leslie Hamilton Gearren, Ken Gibbel, Robert Winley, Peter Schrum, Shane Wilder, Michael Edwards, Jared Lounsbery, Casey Chavez, Ennalls Berl, Don Lake, Richard Vidan, Tom McDonald, Jim Palmer, Gerard G. Williams, Gwenda Deacon, Don Stanton, Dan Stanton, Colin Patrick Lynch, Noel Evangelisti, Nikki Cox, Lisa Brinegar, DeVaughn Nixon

Groots aangepakt vervolg op ‘The Terminator’ uit 1984, met duidelijk meer budget: meer explosies en nog betere special effects. Maar het belangrijkste: waar veel vervolgen een herhaling van zetten van het vaak superieure origineel blijkt te zijn, blijft ‘Terminator 2: Jugdment Day’ een sequel die zich kan meten met de oorspronkelijke film.

Dit komt voornamelijk op het conto van James Cameron, die wederom het scenario verzorgde en ook de regie voerde. Hij weet genoeg nieuwe inzichten te geven om het geheel verfrissend te houden en hij weet het ook nog buitengewoon spectaculair in beeld te brengen. Wel kan er gedebatteerd worden over het tijdreis-schema, of dit nu wel of niet consistent is met het voorgaande deel en of de Terminators – gezien de conclusie van deel 1 – eigenlijk wel zouden kunnen bestaan. Cameron weet deze vragen in elk geval niet afdoende te beantwoorden.

Schwarzenegger en Hamilton keren beiden terug, maar hun rollen hebben ditmaal een andere inhoud dan deze in het orgineel hadden. Dit keer speelt de Oostenrijkse krachtpatser een goede Terminator (hij vermoordt geen mensen) en is Hamilton als Sarah Connor opgenomen in een kliniek voor geesteszieken, omdat ze blijft beweren dat de machines zullen aanvallen op 29 augustus 1997. Dit is de Dag des Oordeels (Judgment Day) waarop door kernbommen de mensheid bijna weggevaagd zal worden. In de kliniek wordt ze ondervraagd door de irritante dr. Silberman (Boen), die ook in deel 1 en deel 3 meespeelt. Maar de persoon waar het allemaal om draait, die dood moet of beschermd moet worden (afhankelijk van het standpunt) , is de jonge John Connor (Furlong). Door de gedwongen opname van zijn moeder en zijn opvoeding, is hij een behoorlijk losgeslagen joch te zijn, die het liefst spelletjes doet en door de stad crosst. John is het doelwit van een geavanceerd type Terminator, de T-1000 (Patrick), die uit vloeibaar metaal bestaat en nog sterkter is dan de veroudere T-800, gespeeld door Schwarzenegger. Juist omdat het verschil in bouw en gestalte tussen die twee overduidelijk is, komt de gevechtscapaciteit van de T-1000 nog beter uit. Het bedrijf ILM, dat de effecten verzorgde, introduceert hier het “morphen”. Hierdoor kunnen er gaten geschoten worden in de T-1000 die weer dichtgroeien, kan deze Terminator ook delen van zijn lichaam als steekwapen gebruiken of zich vermommen als vloer.

Patrick speelt de rol van deze Terminator met verve en weet kilheid en koelbloedigheid uit te stralen. Furlong is geen irritant kindsterretje, zoals zo vaak in films, maar een gefrustreerde puber die geen zin heeft in zijn heroïsche toekomst. Ook goed acterend is Morton als bedrijfswetenschapper Miles Dyson van Cyberdyne. Hij is degene die het eerste ontwerp maakt voor de CPU van de Terminator. Als hij geconfronteerd wordt met het resultaat van zijn werk, sluit hij zich bij de Terminator en moeder en zoon Connor aan om de toekomst te veranderen en Judgment Day te voorkomen.

‘Terminator 2: Judgment Day’ is een fantastische sequel op een al even fantastisch origineel.

Hans Geurts

Waardering: 4.5

Bioscooprelease: 27 september 1991
Re-release: 24 augustus 2017 (in 3D)