Terminator Genisys (2015)

Regie: Alan Taylor | 126 minuten | actie, avontuur, science fiction, thriller | Acteurs: Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Emilia Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Matt Smith, Courtney B. Vance, Byung-hun Lee, Michael Gladis, Sandrine Holt, Wayne Bastrup, Gregory Alan Williams, Otto Sanchez, Matty Ferraro

De legendarische filmquote “I’ll be back” uit de eerste Terminator film blijkt geen understatement te zijn. ‘Terminator Genisys’ is alweer de vijfde titel over Skynet en het einde van de wereld. De eigendomsrechten van het Terminator universum komen in 2018 weer in handen van geestelijk vader James Cameron, dus er is haast geboden bij de aangekondigde trilogie, waarvan ‘Terminator Genisys’ de aftrap is. De fans krijgen in ieder geval één ding wat in ‘Terminator Salvation’ ontbrak; de terugkeer van de intussen bijna bejaarde Arnold Schwarzenegger in zijn meest iconische rol.

In 2029 heeft de kunstmatige intelligentie van Skynet de mensheid op een haar na weten uit te roeien. Leider van het verzet, John Connor (Jason Clarke), bereidt een alles of niets aanval voor op Skynet. Dit lijkt tot een grote overwinning te leiden totdat zij erachter komen dat Skynet met tijdreizen het bestaan van Connor probeert te voorkomen.

Johns rechterhand Kyle Reese (Jai Courtney) werpt zich op om de moeder van John, Sarah Connor (Emilia Clarke) te beschermen van de tijdreizende T-800 Terminator. Maar eenmaal aangekomen in de jaren 80 blijkt Sarah al tijden een bodyguard te hebben; haar eigen T-800 (Arnold Schwarzenegger), liefkozend Pops genoemd.

Regisseur Alan Taylor, met onder andere de serie “Game of Thrones” op zijn CV, was naar verluidt laaiend toen er zonder zijn weten de grootste clou uit de film al werd weggegeven in de trailer. Deze knulligheid lijkt helaas een voorbode te zijn. ‘Terminator Genisys’ opent daarentegen wel aardig. Het is al snel een feest der herkenning voor de liefhebber, in zowel setting als teksten. Scènes uit het origineel worden bijna shot voor shot nagespeeld. Er worden zelfs nog een paar knipogen aan het tweede deel uit de serie gegeven, maar zodra ‘Terminator Genisys’ op eigen benen wil gaan staan gaat het mis.

De alternatieve tijdlijn, die is bedacht om deze nieuwe reeks bestaansrecht te geven, wordt gaandeweg steeds ongeloofwaardiger. Er worden steeds meer vraagtekens voortgebracht dan antwoorden gegeven, zeker wat betreft de aanwezigheid van meerdere Terminators. En zodra Arnold Schwarzenegger in zijn karakteristieke accent je de logica van tijdreizen probeert bij te brengen, voel je dat het einde zoek is. Dit en andere komische dialogen zorgen dat ‘Terminator Genisys’ vaak leunt richting parodie. De eerste twee delen van Cameron lijken hierdoor verder weg dan ooit.

De link tussen Emilia Clarke, voornamelijk bekend als Daenerys uit “Game of Thrones”, en regisseur Taylor is natuurlijk snel gelegd maar Clarke is een schim van de amazone die Linda Hamilton eerder in de rol neerzette. Zowel fysiek als qua uitstraling. Jai Courtney als Reese blijkt ook al niet een al te beste keuze; inwisselbaar is hier het sleutelwoord. Een grote pluspunt van ‘Terminator Genisys’ zijn de actiescènes. Deze zorgen voor een welkome afleiding van het onnodig complexe verhaal.

Wat deze zogeheten reboot de das omdoet is toch echt de niet te volgen plot. Nu staan films waarbij tijdreizen centraal staat nou niet bepaald bekend om hun heldere logica, maar in ‘Terminator Genisys’ gaat het eerder van kwaad tot erger. Dit samen met wat ongelukkige castingkeuzes doet nou niet bepaald verlangen naar de aangekondigde vervolgen. Hardcore fans kunnen hier wellicht nog wat uit halen, maar de ooit formidabele titel ‘Teminator’ begint helaas steeds meer zijn glans te verliezen.

Scott van der Winden

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 9 juli 2015
DVD- en blu-ray (ook 3D)-release: 11 november 2015