Terminator Salvation (2009)
Regie: McG | 130 minuten | actie, thriller, avontuur, science fiction | Acteurs: Christian Bale, Anton Yelchin, Sam Worthington, Bryce Dallas Howard, Moon Bloodgood, Common, Jadagrace, Helena Bonham Carter, Roland Kickinger, Chris Ashworth, Chris Browning, Jane Alexander, Michael Ironside, John Trejo, Beth Bailey, Zach McGowan, Anjul Nigam, Omar Paz Trujillo, Dylan Kenin, Alan D. Purwin, Babak Tafti, Victor J. Ho, Mark Rayner
Na het matige succes van ‘Rise of the Machines’ uit 2003 leek de Terminator-franchise op sterven na dood. Ook verhaaltechnisch was de cyclus mooi afgerond: in ‘Terminator 3’ mislukt de missie om Judgment Day te voorkomen en wordt de mensheid gedecimeerd in het nucleaire Armageddon waar Sarah Connor in ‘Terminator 2’ al zulke angstige visioenen van had. End of story. Toch niet, vonden scenarioschrijvers John D. Brancato en Michael Ferris, want er is leven na de Apocalyps. We weten immers dat John Connor de ramp overleeft, uitgroeit tot leider van het verzet en uiteindelijk zijn vader terugstuurt naar het verleden om zijn moeder te beschermen.
‘Terminator Salvation’ speelt zo’n vijftien jaar na de gebeurtenissen uit ‘Terminator 3’. Skynet is overal, maar nog niet oppermachtig, en John Connor is een verzetsheld in wording. Een van zijn taken is het opsporen en in leven houden van zijn toekomstige vader Kyle Reece, die in het jaar 2018 overigens nog druk aan het puberen is. John Connor is in ‘Salvation’ dus ouder dan zijn eigen vader: het blijft lastig te bevatten, dat tijdreizen, en als je er te lang over nadenkt verschijnen er barstjes in de logica. Maar laten we wel wezen: logica is niet waar het bij de Terminator-reeks om draait. Die draait om actie, harde actie, en McG dient die met plezier op, al zijn de stunts en speciale effecten minder baanbrekend dan die uit ‘Terminator 2’. Maar goed, daar noem je ook een klassieker.
Origineel is ‘Salvation’ niet. Een postapocalyptische wereld met een uitgebleekt kleurenpalet, machines die als wolkenkrabbers boven de personages uittorenen, het is allemaal al vaker gedaan. Gelukkig zitten de actiescènes goed in elkaar. Als er aan het begin van de film een helikopter neerstort, dan heb je het idee dat je in de cockpit zit en de rotsmak zelf meemaakt. De digitale trukendoos blijft dicht tenzij het echt niet anders kan: crashes zijn échte crashes, explosies zijn échte explosies en de film is zoveel mogelijk op locatie geschoten, in het desolate westen van Amerika. Dit geeft de film een realistisch uitstraling. Verder kunnen technofielen genieten van een grote verscheidenheid aan Skynet-machines, variërend van T-600s tot Harvesters tot Moto-Terminators, die je even het gevoel geven dat je in ‘Transformers 2’ bent beland.
Met het aantrekken van Christian Bale als John Connor maakt McG de zeperd van ‘Terminator 3′ enigszins goed. De casting director die de sullige Nick Stahl inhuurde als verzetsheld zou ontslagen moeten worden. Bale ziet er tenminste uit alsof je hem om een boodschap kunt sturen en hij vertolkt zijn rol met de voor hem kenmerkende intensiteit. Toch is ook Bale’s Connor niet geheel geslaagd. Hij is naast intens ook kil en ongenaakbaar, waardoor het vooral nieuwkomer Sam Worthington is die ‘Terminator Salvation’ van een kloppend hart voorziet. Er zijn meer geslaagde bijrollen: Anton Yelchin is overtuigend als de jonge Kyle Reece en Moon Bloodgood tekent voor een stoere vrouwenrol. Alleen Bryce Dallas Howard lijkt als ega van John Connor niet op haar plaats. Met haar opbollende buik staat ze ongetwijfeld symbool voor De Toekomst en alles wat fijn en warm is aan de menselijke soort, maar ze krijgt bar weinig te doen.
Juist op de gevoelige momenten is ‘Salvation’ op zijn zwakst. Verhandelingen over ‘wat ons menselijk maakt’ en waarom de mensheid ‘het waard is om voor te vechten’ spatten uiteen in sentiment en doen geforceerd aan, met hoeveel vuur Bale ze ook oplepelt. ‘Terminator 4’ moet het hebben van de actie, en die is er gelukkig in overvloed. Verder worden de fans getrakteerd op enkele verwijzingen met een knipoog, die voor wat humor zorgen in een verder vrij grimmige film. Hét beroemde citaat zit erin, en dat andere beroemde citaat ook. En Arnold Schwarzenegger, die zich tegenwoordig als Governator met heel andere problemen bezighoudt? Ook hij maakt zijn opwachting, soort van. ‘Terminator Salvation’ is geen perfecte, maar wel een vermakelijke film, en als de kassa een beetje wil rinkelen zijn er genoeg aanknopingspunten voor een vervolg.
Paula Koopmans
Waardering: 3.5
Bioscooprelease: 3 juni 2009