Terrifier 2 (2022)

Recensie Terrifier 2 CinemagazineRegie: Damien Leone | 138 minuten | horror | Acteurs: David Howard Thornton, Lauren LaVera, Jenna Kanell, Kailey Hyman, Catherine Corcoran, Samantha Scaffidi, Felissa Rose, Katie Maguire, Casey Hartnett, Griffin Santopietro, Chris Jericho, Amelie McLain, Elliott Fullam, Sarah Voigt, Jackie Adragna, Charlie McElveen

Kotsende bioscoopbezoekers, flauwvallende mensen én een discussie over de grenzen van fatsoen. Yep, ‘Terrifier 2’ heeft een hoop losgemaakt! Regisseur Damien Leone zal in zijn handen wrijven, want zijn pulpfilm scoort een hoop publiciteit. Of dat terecht is, is aan jou als horrorfan. ‘Terrifier 2’ is namelijk niet voor iedereen…

Deze film gaat direct verder waar ‘Terrifier’ uit 2016 eindigde. De moorddadige clown Art (opnieuw geniaal vertolkt door David Howard Thornton) heeft de aanslag op zijn leven op één of andere manier overleefd. Het gapende gat in zijn achterhoofd bedekt hij netjes met zijn clownspak en hij gaat door waar hij gebleven was: het ombrengen van hordes mensen. Ditmaal heeft hij zijn zinnen gezet op de getraumatiseerde Sienna (Laura LaVera). Voordat hij haar wil omleggen, aast hij eerst op haar familie en vriendenkliekje.

De eerste ‘Terrifier’ was een lekker gore slasher waarin Art bewees een nogal sadistische moordenaar te zijn. Een ondersteboven gehangen vrouw in tweeën zagen was één van zijn liefhebberijen. Leone bracht deze brute moord ranzig en expliciet in beeld. De lokale rubberwinkel en de poelier hebben leuke tijden gehad toen Leone die film draaide. Het slachtafval en rubber waren niet aan te slepen. In deel twee gooit hij er nog een tandje (een heel gebit eerder) bij.

‘Terrifier 2’ duurt bijna een uur langer dan het eerste deel. Die extra speelduur is ingeruimd voor een klein subplotje rond Sienna en het verdriet dat ze heeft over het overlijden van haar vader. Deze man had duidelijk mentale problemen en was niet goed voor zijn gezin. De rest van de speelduur van ‘Terrifier 2’ is vooral bedoeld voor het zo expliciet tonen van moorden. En tjonge jonge, die slachtpartijen zijn ontzettend lomp! Fans van bloed, ingewanden en Art kunnen hun hart ophalen.

Leone heeft zich laten inspireren door slashers uit de jaren 80 – iets wat je ook goed terughoort in de synth-soundtrack – en grijpt niet terug op CGI. Dikke lagen make-up en overdadig veel nepbloed dus (het menselijk lichaam bevat in ‘Terrifier 2’ zo’n 30 liter bloed). De slachtpartijen zijn creatief en snoeihard. Zuur, afgerukte huid en bijtplekken: dit is geen kinderachtige film qua geweld. Wat ‘Terrifier 2’ echter echt ranzig maakt is het gebrek aan context van de moorden. In het eerste deel ‘verdienden’ de slachtoffers van Art hun vreselijke lot (ze beledigden de clown of wilden hem pijn doen). In deel twee pakt Art wie hij maar pakken kan.

Onschuldige slachtoffers – een vriendin van Sienna bijvoorbeeld die het beste met haar voor heeft – worden op misselijkmakende manieren omgebracht. Dat zorgt voor een vieze nasmaak. Heb je daar geen moeite mee dan kun je je opmaken voor een creatief gemaakte, ranzige horrorfilm met geweldig spel van de schurk en een mooi ingevulde rol van LaVera. Ze zet de heldin menselijk neer. Helaas is de rest van de cast een stuk minder overtuigend (lees: amateuristisch).

Frank v.d. Ven

Waardering: 3

Bioscooprelease: 19 januari 2023
DVD- en blu-ray-release: 11 mei 2023 (ook in combipack met ‘Terrifier’)