Terror by Night (1946)

Regie: Roy William Neill | 60 minuten | thriller, misdaad | Acteurs: Basil Rathbone, Nigel Bruce, Alan Mowbray, Dennis Hoey, Renee Godfrey, Frederick Worlock, Mary Forbes, Skelton Knaggs, Geoffrey Steele

‘Terror by Night’ is een aflevering uit de reeks verfilmingen van de verhalen van Sir Arthur Conan Doyle met Basil Rathbone als de geniale privé-detective Sherlock Holmes en Nigel Bruce als zijn assistent en chroniqueur dr. Watson. Al snel nadat Conan Doyle in 1891 zijn verhalen in ‘The Strand Magazine’ begint te publiceren, wordt hij wereldberoemd. De fraaie illustraties van Sidney Paget hebben zeker bijgedragen aan dit enorme succes. Ontelbaar veel detective schrijvers onder wie Agatha Christie zijn schatplichtig aan Conan Doyle als de uitvinder van een geheel nieuw genre.

Sherlock Holmes is het meest verfilmde personage aller tijden. Tot de vaste elementen behoren zijn briljante vermogen om uit ogenschijnlijk onbetekenende details belangrijke zaken te deduceren, verder de gevleugelde woorden ‘Elementary, my dear Watson’ en tenslotte de hondentrouw van zijn ietwat onnozele assistent. Het illustere paar woont in Bakerstreet 221B en mrs. Hudson bestiert hun huishouding. Holmes speelt viool, rookt pijp en weet door zijn genialiteit zijn tegenstanders altijd voor te blijven en elke zaak op te lossen.

De mensen in de trein vormen een bont gezelschap. Lady Carstairs en haar zoon hebben een receptie op Buckingham Palace achter de rug waarbij Lady Carstairs ‘The Star of Rhodesia’ heeft gedragen. Ze gaan terug naar Edinburgh en bewaken angstvallig de kostbare diamant. Inspecteur Lestrade (Dennis Hoey) gaat in Schotland vissen met een totaal verkeerde visuitrusting. Er is een echtpaar met een slecht geweten, een mooie jongedame in rouwkleding die met de doodskist van haar moeder reist zonder dat ze erg verdrietig lijkt te zijn en Watson mist bijna de trein, omdat hij in gesprek is geraakt met major Duncan-Bleek. Duncan-Bleek is lid van zijn club en net als hij een India veteraan.

‘Terror by Night’ stikt van de grappige misverstanden, spannende actiescènes, woordgrappen, goede dialogen, onverwachtse plotwendingen en het acteerwerk is meer dan in orde. Basil Rathbone is superieur als Holmes en Nigel Bruce overtreft zichzelf wanneer hij besluit op onderzoek uit te gaan en vervolgens iedereen tegen zich in het harnas weet te jagen. Dennis Hoey is wederom prima als de zelfingenomen inspecteur Lestrade die uiteindelijk toch maar met Holmes meedoet. Een ijzersterke aflevering.

Diana Tjin-A Cheong