Terror on the Prairie (2022)

Regie: Michael Polish | 107 minuten | drama, thriller | Acteurs: Gina Carano, Nick Searcy, Donald Cerrone, Tyler Fischer, Gabriel-Kane Day Lewis, Matthias Hues, Heath Freeman, Rhys Becker, Samaire Armstrong, Tom Dragt, Thomas White Eagle, Jeremy Gauna, Izzy Marshall, Scott McCauley

Gina Carano, een ex-MMA vechter, begon in 2011 haar filmcarrière met de actiefilm ‘Haywire’. Daarna speelde ze diverse rollen in films zoals ‘Fast & Furious 6’, ‘Deadpool’ en als Cara Dune in “The Mandalorian”. Na een ongelukkige tweet over de politiek, Joden en de Holocaust, heeft Lucasfilm Gina ontslagen van “The Mandalorian” en alle toekomstige Star Wars projecten. Echter, dat heeft haar niet tegengehouden gewoon door te gaan met acteren, en is ze in ‘Terror on the Prairie’ te zien als een moeder van twee die het opneemt tegen een groep bandieten. Het is een recht voor z’n raap actiefilm waarbij weinig hersencellen nodig zijn om het verloop te volgen. Maar dat is niet erg. Soms willen we geen wiskundige integralen oplossen tijdens het filmkijken maar waarderen we juist de simpelheid en eenvoud.

Hattie en Jebedaiah ‘Jeb’ McAllister (Gina Carano en Donald Cerrone) leiden een hard leven op de open vlaktes van Montana. Het is de tijd van het Amerikaanse Wilde Westen waar pistool en lood het recht bepalen. Hattie heeft geen zin meer in een hard en koud leven op een bevroren boerderij en geeft aan dat ze terug wil naar St. Louis. Echter, Jeb wil hier niets van weten. Ze moeten maar gewoon doorzetten. Hij vertrekt naar een dichtbij gelegen stad op zoek naar werk en laat Hattie en de twee kinderen achter. Niet lang daarna krijgt ze bezoek van een groep mannen, geleid door The Captain (Nick Searcy), die op doorreis is. Ze vragen haar om water en een beetje eten. Hattie voorziet ze van het gewenste, totdat ze ontdekt dat het moordenaars zijn. Ook al is ze kwetsbaar met twee kinderen, gaat ze de confrontatie aan. De rest van de film spreekt voor zich. Er volgt een kat-en-muis-spel waarbij de groep bandieten haar een kopje kleiner willen maken en Hattie zich met hand, tand en kind verzet.

Wat ‘Terror on the Prairie’ goed doet, is laten zien hoe kwetsbaar vrouwen waren in de tijd van het Wilde Westen. Wanneer de bandieten op bezoek komen, voel je de spanning en de fragiele positie van Hattie. Het is daarom des te meer bewonderenswaardig dat ze besluit deze groep aan te pakken met het geweer van haar man, terwijl ze twee kleine kinderen heeft. Tegelijkertijd laat het ons realiseren hoe jammer het is dat we als mensheid, op sommige gebieden, nauwelijks vooruitgang hebben geboekt. Ook al hebben we nu meer wetten die ons beschermen tegen hen die nemen, is de vrouw nog steeds te vaak het slachtoffer van geweld. De menselijke natuur is inderdaad het moeilijkste om te veranderen.

De regie en het camerawerk is in het begin van de film goed. Vooral de essentie van het barre landschap en sobere repeterende omstandigheden wordt goed gecommuniceerd. Jammer genoeg vervalt de film in een goedkope opeenstapeling van actiescènes die pijnlijk standaard zijn en, ja, zelfs vervelen. Het acteerwerk is ook sterk gelimiteerd tot wat de film nodig heeft om van de ene scène naar de andere te gaan. Het is ook alsof de acteurs niet zoveel zin hebben om te acteren. De dialogen zijn houterig en saai. Echter, in deze schaal gevuld met lauwwarm snot, valt het acteerwerk van Nick Searcy, als The Captain, op. Wellicht dat hij de een-ogige koning is in dit rijk van middelmatigheid, en het daarom lijkt alsof hij de sterren van de hemel speelt, maar zijn aanwezigheid is een warm welkom op het scherm. Ook zijn dialogen zijn apart en verfrissen de muffe filmlucht enigszins.

‘Terror on the Prairie’ heeft een pakkend begin maar degradeert snel tot roest. De actiescènes ben je snel vergeten en zo ook de karakters. Een half uur, na afloop van de film, ben je vergeten dat het bestaat en voelt het alsof je koude friet gegeten hebt. Niet alles in het leven hoef je ervaren te hebben. Dit is een van de dingen. Zoals de politie aan ramptoeristen zegt nadat iemand van de 34ste verdieping is gesprongen: ‘Move on people, there is nothing to see here.’

Gerold Kort

Waardering: 1.5

DVD- en blu-ray-release: 24 augustus 2022