Thank You for the Rain (2017)

Recensie Thank You for the Rain CinemagazineRegie: Julia Dahr | 87 minuten | documentaire

De laatste jaren is er naast een stijging in temperatuur ook een toename van het aantal documentaires die klimaatverandering aan de kaak stellen. Toch zijn er weinig die de consequenties hiervan zo goed voelbaar maken als ‘Thank You for the Rain’. In deze documentaire van de Noorse regisseuse Julia Dahr speelt de Keniaanse boer Kisilu Musya de hoofdrol. Tijdens de eerste stappen van het produceren van een film over klimaatverandering komt de Noorse in Kenia in contact met een lokale boer. Ze geeft hem een camera om de gevolgen van een langdurige droogte in beeld te brengen. Tijdens een heftige storm verliest het huis van Kisilu het dak en dat is het punt waarop hij beseft dat het zo niet langer kan. Hij gaat zich volledig inzetten voor het planten van meer bomen om zodoende de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. De maakster besloot vervolgens om haar film aan hem op te hangen en dat is een goede keuze gebleken.

Kisilu is een sympathieke man en zijn passie voor verandering is oprecht en hartverwarmend. Na een lange periode van droogte is er dus een storm die zijn (toch al) krakkemikkige huisje zo goed als verwoest. In plaats van zich te verliezen in hopeloosheid, weet Kisilu zelfs nog de positieve kant van het verhaal te vinden. Hij prijst zich gelukkig omdat het nog erger had gekund en er niemand gewond is geraakt. Toch is het vanaf dit moment menens en gaat hij omliggende dorpen langs om hen te overtuigen van het belang van bomen planten. Dit doet hij zo gepassioneerd dat hij via Julia Dahr mag spreken op een congres in Noorwegen.

Hier wordt in een paar shots het contrast akelig duidelijk. Waar Kisilu zich in Kenia nog zorgen maakte of zijn gezin wel genoeg te eten heeft, in Noorwegen is de keuze uit alleen al verschillende soorten cola overdadig. Voor de kijker is dit het moment dat de tegenstelling echt voelbaar wordt. Deze tegenstelling blijft vervolgens aanwezig in alle cruciale momenten van ‘Thank You for the Rain’. Kisilu mag ook spreken tijdens de klimaatconferentie in Parijs, waar alle wereldleiders samen komen om een klimaatbeleid te ontwikkelen. Terwijl er op hoog niveau vooral politieke spelletjes worden gespeeld, stijgt bij Kisilu de oprechte verbazing omdat hij leeft in een situatie waarin de consequenties van deze keuzes direct voelbaar zijn en dat elke keuze, of gebrek daaraan, het leven van zijn familie direct in gevaar kan brengen.

Dat is precies wat ‘Thank You for the Rain’ zo sterk maakt: het contrast tussen politieke keuzes enerzijds en de gevolgen daarvan anderzijds. Voeg daarbij het innemende karakter van Kisilu en je hebt een ijzersterke film die overtuigt zonder daarbij te prekerig te worden.

Ton te Slaa

Waardering: 4

‘Thank You for the Rain’ is in oktober 2018 te zien in filmtheaters door het hele land in het kader van Movies That Matter on tour.