That’s Life (2007)

Regie: Sander Veeneman | 60 minuten | documentaire

‘That’s Life’ is een indringend portret van drie jongeren die dertien jaar geleden als kind zijn geportretteerd door Sander Veeneman. Het meisje Liza zat destijds in een vluchtelingenkamp in Eritrea. Ze was gevlucht uit Mozambique. In eerste instantie weet niemand waar ze gebleven is. Een man vertelt “ga naar het zuiden en dan naar rechts, misschien is ze daar.” De Zuid-Afrikaanse jongen die boxer wil worden is inmiddels een jongeman geworden. Hij heeft het leven van een minder fraaie zijde leren kennen in de afgelopen jaren. Wanneer hij zijn foto van toen onder ogen krijgt, verzucht hij: “Ach, toen was ik nog een heel vrolijk en gelukkig kind.” Het indiaantje uit Peru verkeert inmiddels in slechte omstandigheden. Desalniettemin huppelt hij nog vrolijk door het oerwoud en vertelt dat hij later niet zoveel kinderen wil. “Een stuk of acht, dat is genoeg.” Maar de ziektes die daar heersen geven weinig hoop een gezonde toekomst.

Veeneman maakt er geen dramatisch verhaal van. Politieke en economische oorzaken spelen geen rol in zijn film. Althans, niet meer dan de hoofdpersoon zelf schetst van de wereld waarin hij/zij leeft. Wanneer ook de Mozambikaanse vrouw aan het woord komt, word je toch heel somber. Hoe somber is het om begin twintig te zijn en te verwachten dat je over tien jaar niet meer zult leven? En dat omdat het dagelijks leven gewoon te zwaar is.

Veeneman voelt zich verbonden met deze mensen, maar wil graag benadrukken dat hij geen ontwikkelingswerker is. Als fotograaf en filmmaker gaat hij echter veel verder dan dit. Met zijn organisatie First8 maakt hij een visueel protest tegen honger en armoede. Deze documentaire is daar een prachtig voorbeeld van. De intensiteit van de omstandigheden van deze drie jong-volwassenen komt bij je binnen. Subtiel maar doelgericht voel je de armoede en uitzichtloosheid van hun bestaan. Ook zonder de cijfers van de grote aantallen vluchtelingen ervaar je de verlatenheid en eenzaamheid. De moeite die het kost om weer een bestaan op te bouwen. De opmerking dat je als zwarte nu ook gewoon naar school mag als je daar geld voor hebt tenminste, snijdt door je ziel. En je weet, helaas is dat nog steeds hun leven.
Veeneman doet met ‘That’s Life’ mee aan de Debuut Competitie op het Nederlands Filmfestival 2008.

Miranda van der Hoek