The 12 Dogs of Christmas (2005)

Regie: Kieth Merrill | 107 minuten | familie | Acteurs: Jordan-Claire Green, Tom Kemp, Susan Wood, Adam Hicks, Jim Jackman, Richard Riehle, Roland Pelletier, John Billingsley, Cathy Worthington, Bonita Friedericy, Dorothy Brodesser, Michael Howard, Mindy Sterling, Kapri Merril, Eric Lutes, Alisha Mullally, Travis T. Flory

‘The 12 Dogs of Christmas’ is gebaseerd op een boek, geschreven door de 14-jarige (!) Emma Kragen. Regisseur Kieth Merril koos voor een mierzoete, sterk ongeloofwaardige aanpak. Voor de allerkleinsten misschien nog wel een beetje te pruimen, maar kijkers vanaf een jaar of tien zullen al gauw de haren uit hun hoofd trekken tijdens het kijken naar dit amateuristische vehikel. Let wel: 107 minuten kostbare, verloren tijd.

Pittsburgh, 1931. Amerika zucht onder de beurskrach, er vallen veel ontslagen. Emma O’Conner (Jordan Claire-Green) wordt door haar vader Douglas (Tom Kemp), die de huur van hun huis niet meer kan betalen, op de trein gezet om tot Kerstmis bij haar tante Delores in het plaatsje Doverville te gaan wonen. Maar deze Delores (Bonita Friedericy) blijkt geen echte ‘tante’ van Emma te zijn. Het is een oude vlam van haar vader, die niet bepaald op de komst van een extra huisgenoot zit te wachten. Ook honden blijken in Doverville niet welkom. De nieuw gekozen burgemeester Nobel Doyle (Richard Riehle) heeft een oude wet aangenomen, die het stadje van honden moet vrijwaren. Hiervoor heeft hij – niet geheel toevallig- zijn broer Norman (de afschuwelijk ongeloofwaardig acterende John Billingsley) als speciale ambtenaar/hondenvanger benoemt.

Dus wordt de aimabele hondenopvangster van Doverville, Cathy Stevens (Susan Wood), te verstaan gegeven dat al haar honden voor Kerstmis weg moeten zijn. Om de burgemeester en de rest van de bevolking te overtuigen dat de honden moeten blijven, organiseert Emma een speciale kerstvoorstelling als cadeau aan de gemeenschap, in de aula van de school met de honden van Cathy in de hoofdrol.

Deze film bevat alle ingrediënten die een familiefilm dient te hebben. Telt u even mee? Een zielig meisje, een strenge directrice van een school, twee zeer boosaardig kijkende slechteriken (de beide hondenvangers Norman en zijn achterlijke hulpje Melvin), een knappe sportleraar, aardige mevrouwen die het zielige meisje hulp aanbieden, enfin: het plaatje zal genoegzaam bekend moeten zijn. Gestoken in een kerstmissetting moet dit haast wel prachtige plaatjes en vertedering opleveren. Maar tegen zoveel oubolligheid per strekkende scène valt gewoon niet op te recenseren. Zoals gezegd, leuk voor kinderen in de leeftijd van vijf tot en met hooguit tien jaar. Maar ook die doelgroep zal door menig zure appel moeten bijten. Vooral als blijkt dat meerdere honden die wél op het DVD-hoesje geportretteerd staan, zoals een mopshond en een teckel, hun guitige snuiten helemaal niet laten zien! Kortom: zelfs voor hondenliefhebbers een lange zit.

Ruud Stift

‘The 12 Dogs of Christmas’ verschijnt vrijdag 11 oktober 2013 op DVD.