The 4th Floor (1999)

Regie: Josh Klausner | 90 minuten | horror, thriller | Acteurs: Juliette Lewis, William Hurt, Shelley Duvall, Tobin Bell, Artie Lange, Austin Pendleton, Robert Constanzo, Sabrina Grdevich

Dit regiedebuut van Josh Klausner is in weinig opzichten geslaagd te noemen. Aan de cast ligt het niet: Juliette Lewis en William Hurt, acteurs die hun sporen ruimschoots hebben verdiend, vertolken de hoofdrollen. Lewis is door de jaren heen gespecialiseerd geraakt in het thriller/horror genre. Zo was ze onder andere te zien in ‘Cape Fear’, ‘Natural Born Killers’, ‘Kalifornia’ en de vampierfilm ‘From Dusk Till Dawn’. Ook in ‘The 4th Floor’ zet ze weer een van de voor haar zo kenmerkende vreemde typetjes neer, ditmaal een getergde binnenhuisarchitecte op het randje van een zenuwinzinking. William Hurt komt niet uit de verf in deze film. Zijn rol als Greg is dan ook beperkt gebleven tot het tot vervelens toe herhalen van de vraag of zijn vriendin Jane nou toch bij hem wil komen wonen.

Het begin van de film is niet slecht. De spanning wordt goed opgebouwd wanneer de onderbuurvrouw geheimzinnige, dreigende briefjes bij Janes appartement achterlaat. Dan volgen er sinistere wraakacties als Jane de door diezelfde buurvrouw opgestelde huisregels overtreedt. Helaas is er een omslag in het verhaal als degene die achter al deze terreur zit zich bekend maakt. Daar komen alle clichés weer uit de kast: de achtervolging op leven en dood, de hulp uit onverwachte hoek. En er is natuurlijke sprake van een happy end. De vrouw die zonodig onafhankelijk moest zijn zoekt toch maar de veiligheid op van het huis van haar vriend. Jammer van deze film, die in een bijna ‘Twin Peaks’-achtige, surrealistische stijl begon.

Een opvallend subplot is dat van de slotenmaker en tevens de overbuurman van Jane. Hij bezit de sleutel tot alle appartementen, en jaagt Jane op een bepaald moment de stuipen op het lijf. Om vervolgens pas helemaal aan het eind van het verhaal weer op te duiken. Zijn functie in het verhaal is volstrekt onduidelijk. Tot hij de hoofdfiguur blijkt in een totaal overbodige epiloog, die een vermoeden bevestigt dat de meeste kijkers waarschijnlijk al hadden tegen het einde van het verhaal.

‘The 4th Floor’ is kortom een onbevredigende, middelmatige thriller. Regisseur/schrijver Josh Klausner had een op zich goed idee voor een script, maar heeft dit niet optimaal uit weten te werken. Volgende keer beter?

Saskia Blokker

Waardering: 2