The 9th Life of Louis Drax (2016)

Recensie The 9th Life of Louis Drax CinemagazineRegie: Alexandre Aja | 108 minuten | thriller | Acteurs: Jamie Dornan, Aiden Longworth, Sarah Gadon, Michael Adamthwaite, Aaron Paul, Beckham Skodje, Adam Abrams, Molly Parker, Terry Chen, Randi Lynne, John Hainsworth, Goldie Hoffman, Julian Wadham, Nels Lennarson, Anjali Jay, Oliver Platt

Van katten wordt weleens gezegd dat ze negen levens hebben, maar Louis Drax kan er ook wat van. In zijn nog korte leven maakte het uit het brein van schrijfster Liz Jensen ontsproten jongetje elk jaar een heftig incident mee, die hem zijn leven hadden kunnen kosten, maar dat niet deden. Maar wat hem op zijn negende verjaardag overkomt, zou weleens definitief einde verhaal kunnen betekenen. Jensen haalde haar inspiratie voor haar boek ‘The 9th Life of Louis Drax’ uit het overlijden van haar oma, in de jaren dertig in Zwitserland. Het lichaam van de vrouw werd gevonden onderaan een klif, drie dagen nadat haar oudste zoon van de aardbodem was verdwenen. “Het mysterie van hoe mijn oma aan haar einde kwam, en wat met haar verloren zoon was gebeurd, werd nooit ontrafeld. De gebeurtenissen wierpen een schaduw over de hele familie, en toen ik het als kind voor het eerst hoorde, bleef het verhaal me achtervolgen.” Jensen gaf er overigens wel een stevige draai aan toen ze haar familiegeschiedenis in een boek verwerkte; het werd niet zozeer een whodunit, maar meer een psychologische thriller verteld vanuit het perspectief van een negenjarig jongetje. “Als mijn verhaal een verontrustend effect op mensen heeft, dan ben ik daar blij om. Dat is namelijk precies de bedoeling.”

‘The 9th Life of Louis Drax’ werd verfilmd door de Franse filmmaker Alexandre Aja, van wie we bloederige horror à la ‘Haute Tension’ (2003), de remake van de genreklassieker ‘The Hills Have Eyes’ (2006) en ‘Piranha 3D’ (2003) gewend zijn. Voor zijn doen is deze film redelijk ingetogen. Centraal staat Louis Drax (Aiden Longworth), het negenjarige jongetje dat al achtmaal aan de dood is ontsnapt. Zo is hij weleens bijna verdronken, werd hij door een giftige spin gebeten en werd hij geëlektrocuteerd. Steeds overleefde hij op miraculeuze wijze. Maar op zijn negende verjaardag lijkt zijn beschermengel verdwenen; samen met zijn stiefvader Peter (Aaron Paul) valt hij van een hoge klif. Als bij een wonder wordt hij – meer dood dan levend – gevonden en hij belandt in een coma in het ziekenhuis, waar dokter Allan Pascal (Jamie Dornan) die gespecialiseerd is in comagevallen, aangewezen wordt om hem te onderzoeken. Al lijkt hij vooral geïnteresseerd in Louis’ moeder Natalie (Sarah Gadon). Pascal blijkt meer gemeen te hebben met Louis dan je op het eerste gezicht zou denken; in zijn jeugd heeft hij iets naars meegemaakt, waardoor hij gelooft in bovennatuurlijke krachten. Maar of die ook achter de narigheid zitten die Louis al zijn hele leven achtervolgen, dat is natuurlijk nog maar de vraag…

‘The 9th Life of Louis Drax’ laat zich niet in een hokje stoppen. In hoofdlijnen is dit natuurlijk een psychologische thriller met bovennatuurlijke elementen, maar Aja en scenarioschrijver Max Minghella switchen net zo makkelijk naar luchtige komedie – Louis heeft een wrang gevoel voor humor en zelfspot ontwikkeld, dat vooral tot uiting komt in zijn voice-over en in de gesprekken met zijn psycholoog Michael Perez (Oliver Platt) –, familiedrama, meer traditionele horror en surrealistische fantasy. Al dat geswitch maakt de film onevenwichtig en rommelig. De ontknoping zien we op tweederde van de film wel aankomen en pakt ook nog eens mat uit. Gelukkig houdt Louis zelf ons scherp, met zijn onconventionele instelling; waar de meeste films waarin kinderen oog in oog met de dood staan nog gevochten wordt, heeft hij zijn lot in feite geaccepteerd, maar besloten nog even te blijven hangen om de kijker te vermaken met zijn gortdroge observaties. Wat een contrast met de vrij kleurloze Dornan. Natuurlijk is hij leuk om naar te kijken, maar als acteur heeft de Noord-Ier zo zijn beperkingen. In deze film zijn het met name Paul, Platt en veterane Barbara Hershey (als Louis’ oma) die in kleinere rollen indruk maken.

‘The 9th Life of Louis Drax’ valt een tikkeltje tegen door zijn onevenwichtigheid, het matige spel van Dornan en het uitblijven van een beklijvende climax. Qua sfeer slaat Aja met stijlvolle, schaduwrijke shots en rijke en duidelijk aanwezige score, wél de spijker op z’n kop en ook de toon is verfrissend, met een slachtoffer dat met humor toeziet hoe het noodlot hem te grazen neemt.

Patricia Smagge

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 november 2016
DVD-release: 26 april 2017