The Addams Family op avontuur – The Addams Family 2 (2021)

Recensie The Addams Family op avontuur (The Addams Family 2) CinemagazineRegie: Greg Tiernan, Conrad Vernon, Laura Brousseau, Kevin Pavlovic | 93 minuten | animatie, komedie, avontuur | Nederlandse stemmencast: Paul Groot, Monic Hendrickx, Vajèn van den Bosch, Cees Geel, Roman Derwig, Carel Struycken, Jacob Derwig, Arjan Ederveen, Stefania | Originele stemmencast: Oscar Isaac, Charlize Theron, Chloë Grace Moretz, Javon ‘Wanna’ Walton, Nick Kroll, Snoop Dogg, Bette Midler, Conrad Vernon, Bill Hader, Wallace Shawn, Brian Sommer, Griffin Burns, Courtenay Taylor

Conrad Vernon en Greg Tiernan bliezen in 2019 nieuw leven in ‘The Addams Family’, het letterlijk en figuurlijk geestige stripverhaal over de nogal eigenzinnige, macabere familie die tekenaar Charles Addams al in de jaren dertig van de vorige eeuw creëerde. Beide heren hebben de nodige ervaring met animatiefilms; zo regisseerde Vernon onder meer ‘Shrek 2’ (2004), ‘Monsters vs. Aliens’ (2009) en ‘Madagascar 3: Europe’s Most Wanted’ (2012) en heeft Tiernan een hele trits ‘Thomas de trein’-afleveringen op zijn palmares staan. Samen regisseerden ze in 2016 de veelbesproken R-rated animatiefilm ‘Sausage Party’ voor Sony Pictures. Die samenwerking smaakte kennelijk naar meer. In de eerste ‘Addams Family’-film was te zien hoe Gomez en Morticia, nadat hun bruiloft bruut verstoord werd door vreemdelingenhaters, terechtkwamen in een duister herenhuis op een heuvel in New Jersey (een plek waar je volgens de makers nog niet dood gevonden wil worden), en waar hun kinderen Wednesday en Pugsley opgroeien. Had de familie Addams het in die eerste film aan de stok met een aalgladde mediapersoonlijkheid die hen niet tolereert in haar ‘perfecte’ stadje, in ‘The Addams Family op avontuur’ (‘The Addams Family 2′) (2021) gaat de eigengereide Wednesday op zoek naar zichzelf, terwijl de rest van het gezin tijdens een roadtrip heel Amerika op stelten zet.

Als de film begint zien we dat Wednesday (gelukkig opnieuw op heerlijk sarcastische wijze van stem voorzien door Chloë Grace Moretz) meedoet met een wetenschapswedstrijd op haar school. Onderwijl wordt ze gênant luid aangemoedigd door haar ouders (Oscar Isaac en Charlize Theron) – precies wat je als puber nou net níet wil – en het ongeleid projectiel dat haar broertje Pugsley (Finn Wolfard kreeg de baard in de keel en werd vervangen door Javon Walton) is. Tot haar afgrijzen wint Wednesday de wedstrijd (net als zo’n beetje alle andere kinderen die meededen overigens). Aan het einde van de prijsuitreiking ontmoet ze de man – of in elk geval in hologramvorm – die het evenement mogelijk heeft gemaakt, een wetenschapper genaamd Cyrus Strange (Bill Hader). De twee hebben gelijk een klik dankzij hun gedeelde passie voor uitvinden en het feit dat ze beter en slimmer zijn dan anderen. Eenmaal thuis blijken Gomez en Morticia te hebben besloten dat het tijd is voor de familie om een roadtrip naar Death Valley (uiteraard) te maken. De kinderen worden zo snel groot, ze eten niet meer gezellig mee aan tafel en laten zich nog amper zien. Hoog tijd dus voor een familievakantie en volle aandacht voor elkaar!

Maar met name Wednesday, wier minachting voor haar ouders met de dag toeneemt, heeft totaal geen zin in het uitstapje en begint zich hardop af te vragen of ze wel is wie ze is. Als er dan ook nog een mysterieuze jurist opduikt die beweert dat Wednesday niet de biologische dochter is van Gomez en Morticia en een DNA-test eist, slaan de twijfels toe. Aanvankelijk denken ze nog dat hun dochter zelf een geintje met hen uithaalt – zo maniakaal is ze tenslotte wel, zeker als ze wanhopig onder een familieactiviteit uit wil komen – maar de werkelijk blijkt heel wat schimmiger in elkaar te steken. Pugsley heeft inmiddels de meisjes ontdekt en vraagt oom Fester (Nick Kroll) om advies. Maar of hij dat nou de aangewezen persoon is om versiertrucs van te leren…?

Onze meest geliefde monsterfamilie op roadtrip langs diverse highlights in de VS; je zou denken dat de makers die gelegenheid met beide handen aangrijpen om de American Way of Life ongenadig op de hak te nemen. Helaas… Tijdens de bezoekjes aan de Grand Canyon, Niagara Falls en de stranden van Miami zijn de Addamsjes hoofdzakelijk met zichzelf bezig. Terwijl het contrast tussen de ogenschijnlijk compleet gestoorde familie Addams en al die perfecte suburb-gezinnetjes voor leuke vondsten had kunnen zorgen. Al moet gezegd worden dat de familie Addams in zowel de eerste film als in dit vervolg, steeds minder griezelig en raar is dan oorspronkelijk door Charles Addams bedoeld was. Ze zijn als het ware ‘kindvriendelijker’ gemaakt, en normaler, waardoor er van de macabere charme van het stel weinig meer over blijft. Voor deze sequel werd een compleet nieuw team aan schrijvers binnengehaald, die in hun oerdegelijke scrip de focus leggen op Wednesdays zoektocht naar haar identiteit en daarmee een diepere laag aan het geheel trachten te geven. Helaas slagen ze niet in hun opzet, want ‘The Addams Family op avontuur’ kan de oppervlakkigheid niet van zich afschudden. Waar de eerste film nog een aantal leuke (visuele) vondsten had, is de grapdichtheid hier aan de magere kant. De makers mogen van geluk spreken dat bijna de gehele stemmencast weer van de partij is, want zij houden de film nog enigszins overeind.

Patricia Smagge

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 6 oktober 2021
Digital download-release: 10 februari 2022
VOD-release: 24 februari 2022
DVD- en blu-ray-release: 16 maart 2022