The Adventurer (1917)

Regie: Charles Chaplin | 20 minuten | komedie, korte film | Acteurs: Charles Chaplin, Edna Purviance, Eric Campbell, Henry Bergman, Albert Austin

Geen gesproken woorden, maar toch een duidelijke boodschap. Charlie Chaplin speelt in ‘The Adventurer’ een ontsnapte crimineel. Hij wordt achterna gezeten door de politie, maar weet steeds weer te ontkomen. Een komisch gezicht, dat kleine dunne mannetje in een zwart-wit gestreept pak achternagezeten door vier dikke politieagenten. Als de boef een vrouw in nood red is hij ineens een held. De vrouw neemt hem mee naar haar huis waar hij een net pak aangemeten krijgt. Maar toch blijft hij een crimineel. Hij houdt de vader van de vrouw voor de gek en schopt het personeel. Maar de mooie vrouw heeft niets door.

Charlie Chaplin schreef dit verhaal zelf en dat is duidelijk te zien. De snelle muziek, de achtervolgingen, de schokkerige montage en de stereotypes – in dit geval de boef en de agent – zijn typerend voor zijn films. ‘The Adventurer’ is één van de betere films van Chaplin.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 4