The Affair of the Necklace (2001)

Regie: Charles Shyer | 117 minuten | drama | Acteurs: Hilary Swank, Jonathan Pryce, Simon Baker, Adrien Brody, Brian Cox, Joely Richardson, Christopher Walken, Hayden Panettiere, Simon Kunz, Paul Brooke, Peter Eyre, Frank McCusker, Simon Shackleton, Hermione Gulliford, Geoffrey Hutchings, James Vaughan, Jonathan Newth, Kristina Bill, James Larkin, Diana Quick, Helen Masters, Victoria Shalet, Christophe Paou, Michael DOz, Donna Flandrin, Liz Baker, Dick Brannick, Daisy Bevan, Thomas Dodgson-Gates, Caroline Loncq, Illona Linthwaite, Miranda Pleasance, John Grillo, Mélodie Berenfeld, Ben Miles, Niky Wardley, Bill Thomas, Emma Wride, Stephen Noonan, Emma Pike, William Chubb, Hallie Meyers-Shyer, Jocelyn Linder, John Commer, Angus Wright, Christopher Logue, Cate Fowler

‘The Affair of the Necklace’ is gebaseerd op waargebeurde feiten rondom de laatste dagen van de Franse monarchie, eind 18e eeuw. Het gaat om gravin Jeanne de la Motte Valois (Hilary Swank) die wraak wil nemen op de Koninklijke familie. Zij doet dit door in naam van koningin Marie-Antoinette (Joely Richardson) een peperdure diamanten ketting aan te schaffen, terwijl Marie-Antoinette daar zelf helemaal niets vanaf weet. En de koningin had al niet zo’n goede reputatie vlak voor de Franse Revolutie uitbrak, aangezien zij in alle weelde en rijkdom leefde terwijl het volk in armoede verkeerde. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het volk niet blij was toen het hoorde van de peperdure ‘aanschaf’ die Marie-Antoinette nu weer zou hebben gedaan.

Zoals de geschiedenis uitwijst begon de Franse Revolutie toen koning Lodewijk XVI en zijn vrouw Marie-Antoinette onder de guillotine belandden. Er wordt gefluisterd dat de mysteries rondom de diamanten ketting op waarheid berustten, en er dus mee aan hebben bijgedragen dat Marie-Antoinette uiteindelijk bij het volk uit de gratie raakte. In de film komt het allemaal naar voren alsof ‘de affaire rond de ketting’ ervoor zorgde dat de Franse Revolutie ontketend werd, hoewel dit natuurlijk wel héél erg kort door de bocht is. Je hoeft geen grote kennis te hebben van de geschiedenis om te weten dat er heel wat meer aan de hand moet zijn in een samenleving om een revolutie te ontketenen. Maar helaas… daar wordt in deze vrij oppervlakkige film niet of nauwelijks aandacht aan geschonken.

‘The Affair of the Necklace’ is een film die prachtig oogt, en zelfs een Oscar nominatie kreeg voor de kostuums, maar qua inhoud veel te oppervlakkig is. En misschien nog wel erger, het is allemaal verschrikkelijk ongeloofwaardig. Hilary Swank speelt de ‘heldin’ van het verhaal maar weet geen ogenblik te overtuigen. Ze speelt Jeanne als een grijze muis en weet de kijker niet te boeien, of voor de zaak waar ze zogenaamd voor ‘vecht’ te interesseren. Daarnaast doet ze het niet bepaald voorkomen alsof ze echt een Franse dame van eind 18e eeuw is; haar hele doen en laten blijft veel te hedendaags.

Ook acteurs als Adrien Brody, Jonathan Pryce en Christopher Walken weten niets bijzonders van hun nietszeggende rollen te maken. Alleen Joely Richardson weet te overtuigen in haar rol als een vrij sympathieke Marie-Antoinette. Jammer dat haar rol zo klein gebleven is.

De film is geregisseerd en mede geproduceerd door regisseur/schrijver/producer Charles Shyer, die bekende films heeft geregisseerd en geschreven als ‘Father of the Bride’ (1991) en de remake ‘Alfie’ (2004). Hij heeft veel komedies gemaakt, maar van humor is in ‘The Affair of the Necklace’ weinig te bespeuren. Misschien had het de film goed gedaan als dat wel zo was geweest, en het hele gedoe om de diamanten ketting iets meer met een korreltje zout genomen werd, in plaats van dit gebeuren aan te dragen als aanleiding voor de Franse Revolutie. Maar de film neemt in plaats daarvan alle ongeloofwaardige gebeurtenissen véél te serieus.

Hoewel het in principe een interessant gegeven is dat een samenzweringscomplot rond een diamanten ketting een belangrijke rol zou hebben gespeeld tijdens de laatste dagen van de Franse monarchie, is het verhaal in deze film iets te clichématig uitgewerkt. Het resultaat is een film die de potentie had boeiend te zijn, maar uiteindelijk een net iets te lang durende, nogal matige productie is geworden.

Franka Kersten