The Ages of Love – Manuale d’am3re (2011)

Regie: Giovanni Veronesi | 127 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Robert De Niro, Monica Bellucci, Riccardo Scamarcio, Michele Placido, Carlo Verdone, Laura Chiatti, Donatella Finocchiaro, Valeria Solarino, Marina Rocco, Daniele Pecci, Vittorio Emanuele Propizio, Matilde Maggio, Vincenzo Alfieri, Guido Genovesi

Liefde is niet leeftijdsgebonden, dat lijkt de boodschap van de Italiaanse romantische komedie ‘The Ages of Love’ (originele titel: ‘Manuale d’am3re’) in een notendop te zijn. ‘The Ages of Love’ vertelt ons drie verschillende liefdesverhalen, allen met personages uit een andere leeftijdscategorie als hoofdpersonen. Het verhaal van de jonge advocaat Roberto (Riccardo Scamarcio), die tijdens een bezoek aan een klein Toscaans dorpje verliefd wordt op de knappe Micol (Laura Chiatti), beeldt de jeugdige liefde uit. De ‘volwassen’ liefde wordt vertegenwoordigd in het tweede verhaal door de beroemde nieuwslezer Fabio (Carlo Verdone). Ondanks zijn huwelijk kan hij de verleiding van de lichtelijk gestoorde Eliana (Donatella Finocchiaro) niet weerstaan. Tot slot is er in het derde verhaal nog de liefde onder ‘oudere’ mensen, uitgebeeld door Robert De Niro. Als gepensioneerd docent met een harttransplantatie achter de rug wordt hij verliefd op de veel jongere Viola (Monica Bellucci), die ook nog eens de dochter van zijn goede vriend en huisbaas is.

Deze drie verschillende verhalen worden in ‘The Ages of Love’ in chronologische volgorde van jong naar oud verteld. Echte overlap tussen de drie verhalen is er slechts sporadisch, maar het was ook niet het doel van de makers om de verhalen veel verband met elkaar te laten hebben. Het resulteert dan ook in een zeer vermakelijke film met acteerwerk dat over de gehele linie prima in elkaar steekt. Dat laatste is niet geheel verwonderlijk overigens, omdat vrijwel iedereen uit de cast wel individuele awards gewonnen heeft in binnen- en buitenland. Ook de verhalen zijn prima. Ondersteund door toepasselijke muziek en overgoten met een lekker humoristisch sausje rollen de verschillende personages van de ene romantische scène in de andere. De rode draad in alle verhalen is het weerstaan van de verleiding om vreemd te gaan en niet iedereen kan deze aantrekkingskracht even goed omzeilen, met de nodige problemen tot gevolg uiteraard.

Daar waar de eerste twee verhalen nog redelijk humoristisch getint zijn, komt in het laatste verhaal de romantiek meer op de voorgrond te staan. Het verhaal van Adrian, die na zijn harttransplantatie ook zijn liefde verloren heeft en deze weer terugvindt wanneer hij Viola ontmoet, is toch net een tikkeltje serieuzer dan de overige twee verhalen. Met name de romance van nieuwslezer Fabio, die de doorgedraaide Eliana achter zich aan krijgt, is door de vele komische situaties waarin ze terechtkomen een beetje meer over the top dan het openings- en slotverhaal. Wat de drie liefdesverhalen echter met elkaar gemeen hebben is dat ze aandoenlijk zijn. De karakters zijn sympathiek, het authentieke Italiaanse gevoel wordt goed getroffen, de broodnodige en zo kenmerkende passie is de hele film aanwezig waardoor ‘The Ages of Love’ meer dan lekker wegkijkt.

Martijn Scheepers

‘The Ages of Love’ verschijnt maandag 18 juni 2012 op DVD en is vanaf dinsdag 5 juni 2012 te huur.