The Alamo (2004)

Regie: John Lee Hancock | 137 minuten | actie, drama, oorlog, western, avontuur | Acteurs: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Jason Patric, Patrick Wilson, Emilio Echevarría, Jordi Mollà, Leon Rippy, Tom Davidson, Marc Blucas, Robert Prentiss, Kevin Page

Verfilmde Amerikaanse historie wil nog wel eens teveel in het voordeel van de Amerikanen getoond worden. Geschiedenis wordt tenslotte geschreven door de overwinnaars. Maar het viel niet te ontkennen dat de Alamo het uiteindelijk heeft moeten ontgelden. En de vele Amerikaanse helden die in deze film hun optreden maken, worden niet afgeschilderd als onmogelijke karakters. Het zijn normale mensen in abnormale situaties. Nou ja, op Davey Crockett na dan, die al ruimschoots voor de Alamo naam had gemaakt.

De rol van Crockett wordt heerlijk droog ingevuld door Billy Bob Thornton; Amerikaan in hart en nieren, mede dankzij zijn naam. Deze held dacht een makkelijk baantje te vinden in de verlate missiepost. De laatste aanval was immers al geweest volgens zijn goede vriend Sam Houston. Wanneer blijkt dat een groot leger onderweg is, zie je hem twijfelen of hij nog wel wil blijven. Dat was niet de afspraak. En wie beter dan Davey Crockett zelf weet wat de prijs is voor heldendom.

Onbekende acteur Patrick Wilson speelt Kolonel Travis. En juist omdat deze acteur niet bekend is bij het publiek, is het makkelijk te bevatten dat de verdedigers in de Alamo deze onbekende persoon ook liever niet aan het hoofd zien. Ze hebben tenslotte ook James Bowie, gespeeld door de veel bekendere Jason Patrick. Door het spelen met bekende en onbekende namen word je als kijker (onbewust?) beïnvloed en behoeft de positie van deze mannen nauwelijks uitleg. Met verschillende scènes wordt duidelijk gemaakt hoe moeilijk de toch wat onsympathieke kolonel het heeft.

De film draait uiteraard om het beleg van de Alamo en deze wordt ruimschoots in beeld gebracht. Toch heeft het niet de impact van de vele andere oorlogsverfilmingen van de laatste tijd. ‘Saving Private Ryan’ is nog steeds koploper in grauwheid en ook ‘The Patriot’ schetste een minder romantisch beeld van oorlog dan ‘The Alamo’.

Deze oorlogsfilm komt meer over als een televisiefilm door de waarschijnlijk goedkopere special effects. De kosten van deze productie zitten meer in de acteertalenten. Vooral de scènes met Billy Bob zijn een genot om te zien. Gelukkig maar, want het duurt heel erg lang voor de uiteindelijke veldslag plaatsvindt. Je moet die battle wel heel erg graag willen zien, wil je de toeloop uitzitten. ‘The Alamo’ is een trage, maar redelijk onderhoudende film die het wellicht goed doet in een geschiedenisles.

Roland Torenbeek

Waardering: 2

Bioscooprelease: 23 september 2004