The All Together (2007)

Regie: Gavin Claxton | 84 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Martin Freeman, Corey Johnson, Velibor Topic, Danny Dyer, Richard Harrington, Amanda Abbington, Jamie Kenna, Charles Edwards, Jonathan Ryland, Ian Thompson, Nicholas Hutchinson, David Bamber, Alexandra Gilbreath, Marcia Warren, Wendy Mae Brown

Met slechts 80 minuten speeltijd is ‘The All Together’ niet zo’n hele lange film geworden, maar toch lijkt er op sommige momenten geen einde aan te komen. De dialogen zijn snel, maar enkele scènes tikken toch wel in traag tempo voorbij.

Chris (gespeeld door Britse komiek Martin Freeman) deelt een huis met Bob (Velibor Topic), die er wel een heel bizarre hobby op na houdt. Niet alleen dat bezorgt hem de nodige stress, maar ook zijn onuitstaanbare baas – tv-presentator Jerry (Richard Harrington) – is één van de kwellingen in zijn leven. Geen wonder dat hij zijn huis te koop zet om zo een nieuw leven te beginnen. Helaas is het lot hem ook ditmaal niet gunstig gezind en loopt alles net even anders, maar vooral absurder.

De plot – geschreven door Gavin Claxton, tevens regisseur – schept hoge verwachtingen. Helaas valt de uitwerking wat tegen; schrijven en regisseren is namelijk een wereld van verschil meneer Claxton! Het script op zich heeft genoeg potentie, maar de acteurs weten de geschreven tekst niet goed over te brengen. Een goede regisseur weet hoe een komisch script ook op het witte doek mensen laat rollen van het lachen; dat is Claxton niet gelukt.

‘The All Together’ vaart vooral op de komedie-kunsten van Martin Freeman, die met zijn droge humor hier ook garant staat voor hilariteit. Velibor Topic als huisgenoot van Freeman is typisch zo’n geval die beter gestuurd had moeten worden: hij heeft niet alles uit zijn rol weten te halen. De vreselijke tv-presentator is een rol die niet alleen voor de nodige spanning zorgt, maar tevens de roem en de wereld van televisiemaken bekritiseerd. Richard Harrington heeft de rol serieus genomen, en creëert daarmee oprechte humoristische situaties.

De gangsters (rollen van Danny Dyer en Corey Johnson) die Chris ’s avonds onder andere in zijn huis aantreft zijn beiden niet echt overtuigend. Dyer is te lief voor zijn rol; Johnson is juist te grof. Daar staat tegenover dat de bijrollen – met de weinige tekst die ze eigenlijk hebben – zoveel meer extra pit geven dat er toch een hoop lol valt te beleven aan het kijken van deze film.

‘The All Together’ heeft moeite met opstarten, maar de briljante soundtrack compenseert veel, en de grappen die goed uitgewerkt zijn dan ook direct meesterlijk. “Light entertainment”, zoals Chris Jerry’s show omschrijft, is een te lichte benaming voor deze ongewone komedie, maar een volle 40+ smaak is overdreven. Uiteindelijk is ‘The All Together’ is een film geworden die liefhebbers van Britse humor (denk ‘Little Britain’, ‘The Office’ en ‘Catherine Tate’) in ieder geval zullen waarderen, maar andere kijkers mogelijk zal tegenvallen.

Tessa Obbens