The Alps (2007)

Regie: Stephen Judson | 45 minuten | avontuur, documentaire | Voice over: Michael Gambon

De makers van ‘Everest’ (1998) en het voor een Oscar genomineerde ‘Dolphins’ (2000) slaan in ‘The Alps’ de handen ineen met John Harlin III om zijn gevaarlijke avontuur vast te leggen. ‘The Alps’ is een korte, educatieve en onderhoudende documentaire over de bergen uit de titel en de queeste van de Amerikaanse zoon van een alpinist die bij de beklimming van de Noordwand van de Eiger – de gevaarlijkste berg van de Alpen – stierf.

Veertig jaar na de dood van zijn vader heeft John Harlin III het ongeluk nog niet goed kunnen verwerken. Inmiddels zelf getrouwd en vader van een negenjarige dochter, Siena, is John nog altijd bezig met de onfortuinlijke beklimming van zijn vader, een ervaren en legendarische alpinist. Hoewel hij al jaren in de Verenigde Staten woonachtig is, wordt John nog dagelijks geconfronteerd met de traumatische gebeurtenis uit zijn jeugd. Zijn werk – hij is redacteur van het American Alpine Journal – zal daar ongetwijfeld een rol in spelen. Ondanks de dood van zijn vader heeft de bijna vijftiger het bergbeklimmen niet de rug toegekeerd. Sterker nog, volgens zijn vrouw Adele is John iemand die het gevaar niet schuwt. Het gezin reist af naar Zwitserland, met twee doelen: John wil zijn dochter de liefde en het respect voor de Alpen bijbrengen en hij wil de beklimming waarbij zijn vader om het leven kwam, zelf ondernemen. Met behulp van een ervaren klimmersechtpaar, Robert en Daniela Jasper, bereidt hij zich voor op deze levensgevaarlijke onderneming.

Evenals bij MacGillvray Freeman Films’ eerdere projecten worden de magnifieke beelden ondersteund door muziek van legendarische artiesten. In ‘Everest’ hoorden we George Harrison, Sting verleende zijn medewerking aan ‘The Living Sea’ en ‘Dolphins’ en The Moody Blues waren te horen in ‘Journey Into Amazing Caves’. In ‘The Alps’ horen we korte fragmenten van enkele Queen-nummers (onder andere ‘Who Wants to Live Forever’ en ‘It’s a Beautiful Day’) en een speciaal voor deze film geschreven instrumentaal lied van Brian May. Dit werkt uitstekend, want het sentiment – dat er weliswaar af en toe dik bovenop ligt – wordt nog eens versterkt door de klanken van de beroemde rockband.

De speelduur van 45 minuten is precies lang genoeg, en de educatieve elementen zijn net niet te kinderachtig om volwassen kijkers af te stoten. Hoewel ‘The Alps’ gemaakt is voor IMAX en de beelden daar ongetwijfeld helemaal goed tot hun recht komen, zijn de prachtige panoramische opnamen van dit indrukwekkende stukje Europese natuur ook op een klein(er) scherm de moeite waard.

Monica Meijer