The Amazing Agency (2014)

Regie: Anna van ’t Hek, Alette van Zwieten | 25 minuten | documentaire

De jaren van stijlvolle drag queens en feestjes waarop de coolste persoon ook het grootste buitenbeentje is, de gloriedagen van controversiële figuren als Lou Reed en David Bowie waarin extravagantie de regel en een open geest gegeven was, lijken plots weer heel dichtbij te komen bij het zien van ‘The Amazing Agency’. Deze documentaire laat ons een blik achter de schermen van Amsterdams wildste partyagentschap werpen.

Robbie Baauw, de 26-jarige oprichter van ‘The Amazing Agency’, creëert een wereld van mooie gezichten, glamour en feestjes om zich heen. Oorspronkelijk is hij afkomstig uit een klein en bekrompen Nederlands dorp, waar hij zich altijd al een outsider voelde. Door zich te omringen met mensen die al net zo flamboyant zijn als hijzelf, voelt hij zich minder anders dan de rest.

‘The Amazing Agency’ is vooral een leuke documentaire: de beelden van de feestjes en dansers zijn erg kleurrijk. Maar jammer genoeg krijg je, waarschijnlijk ook vanwege de korte tijdsduur van de film, heel weinig informatie en achtergrond over het agentschap en de mensen erachter. De weinige context die je krijgt wordt bovendien nog eens erg onevenwichtig op je losgelaten. Het gezelschap kent zoveel interessante en mooie mensen, zoals de prachtige drag queen Sheeza Hoo die overdag als een typische Hollandse jongen door het leven gaat en zich ’s nachts als een vlinder uit een cocon ontpopt tot blonde babe. Of Baauw zelf natuurlijk, die zo erg begaan is met zijn werk dat hij zijn eigen gezondheid ervoor verwaarloost. Helaas kom je vrijwel niets over deze figuren te weten en bevat de film vooral beelden uit het nachtleven die niet erg variëren.

‘The Amazing Agency’ is een intrigerend bedrijf dat jonge mensen die zich net dat tikkeltje anders voelen de kans geeft om zich in het bruisende nachtleven te ontwikkelen tot sterren. Het is erg jammer dat deze documentaire zo weinig inhoud bevat. De documentaire is eerder aan een snapshot dan een compleet en schetsend totaalbeeld, wat voor dit onderwerp helaas niet ideaal is. Toch is het voor de mooie beelden en excentrieke figuren toch zeker het bekijken waard. Het is wonderlijk om te zien hoe deze groep vrienden een magische wereld van kleuren en schoonheid om zich heen weten te fabriceren.

Esca van Blarikom

Waardering: 2.5