The Amazing Catfish – Los insólitos peces gato (2013)

Regie: Claudia Sainte-Luce | 87 minuten | komedie, drama | Acteurs: Lisa Owen, Ximena Ayala, Sonia Franco, Wendy Guillén, Andrea Baeza, Alejandro Ramírez-Muñoz, Vera Wilson, Cynthia Bordes, José Manuel Orozco Angulo, Sara Isabel Quintero, Antón Araiza

Je wordt er geboren, je geneest er van een ziekte om er – misschien – vervolgens uiteindelijk te sterven. Een ziekenhuis vormt weliswaar in de levens van veel mensen een levensbepalende factor, het komt niet vaak voor dat je er mensen ontmoet die de richting van je lot veranderen. Soms wél gelukkig. Over zo’n ontmoeting en de gevolgen daarvan gaat ‘The Amazing Catfish’ (‘Los insólitos peces gato’), het speelfilmdebuut van de Mexicaanse Claudia Sainte-Luce.

Twintiger Claudia (Ximena Ayala) leidt een anoniem bestaan. Ze woont in een groezelige kamer in een nog groezeliger gebouw, dat er bij daglicht waarschijnlijk helemaal afstotelijk uit zal zien. Gelukkig dan maar dat de jonge vrouw lange dagen maakt in een groot warenhuis, waar ze als promotieverkoopster worstjes of haarverwijderingscrème aan de man of vrouw moet helpen. Op een avond – we hebben dan nog nauwelijks haar gezicht gezien, haar stem gehoord en weten nog niet hoe ze heet – krijgt ze enorme buikpijn. In het ziekenhuis luidt de diagnose blindedarmontsteking. Claudia ligt eenzaam in het bed, angstig voor de operatie die volgt. De tegenstelling met haar oudere buurvrouw, eerst nog verscholen achter het gordijn, kon niet groter zijn. Martha (Lisa Owen) is opgewekt en luidruchtig, haar vier kinderen (van drie verschillende vaders, blijkt later), willen haar nauwelijks alleen laten. Wanneer Claudia ontslagen wordt na de ingreep, ziet Martha, die met haar voltallige gezin in een knalgele Volkswagen Kever gepropt is, haar over straat strompelen. Martha staat er op Claudia een lift te geven, maar daar blijft het niet bij. Sneller dan je ‘Los insólitos peces gato’ kunt zeggen, heeft Claudia haar plek in het drukke gezin van Martha veroverd.

Claudia Sainte-Luce vertelt op aandoenlijke en intelligente wijze over een ontluikende vriendschap tussen twee vrouwen. Martha heeft van haar laatste partner een ongeneeslijke ziekte gekregen, die verder niet bij naam genoemd wordt, maar daar zal geen onduidelijkheid over bestaan. Naarmate ‘The Amazing Catfish’ vordert, komen we meer te weten over het bijzondere gezin, want Martha’s kinderen hebben  – naast een doodzieke moeder en net als Claudia – zo hun eigen sores. Dat varieert van hele onschuldige problemen als relatieleed, maar ook serieuzere problemen als zelfmutilatie en anorexia. Soms weet het scenario de clichés niet te ontstijgen. Toch slaagt Sainte-Luce met verve in het neerzetten van een geloofwaardig Mexicaanse familie, die met al hun eigenaardigheden binnen een mum van tijd een plekje in je hart weten te veroveren. Het is overduidelijk dat de filmmaakster zélf ook om haar personages geeft en ze wordt daarin bijgestaan door een prima cast, de fantastische Lisa Owen als uitschieter.

De balans tussen drama en komedie is perfect. Daarnaast is ‘The Amazing Catfish’ visueel adembenemend. Prachtig gedetailleerde shots (mieren!) wisselen de overzichtsopnamen af, een mooi perspectief op het rommelige huishouden van Martha of het koude afstandelijke werkterrein van Claudia. Een uitstekend debuut, dit Mexicaanse pleidooi voor familie en vriendschap.

Monica Meijer

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 mei 2014
DVD-release: 21 oktober 2014