The American President (1995)

Regie: Rob Reiner | 114 minuten | drama, komedie, romantiek | Acteurs: Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen, Michael J. Fox, Anna Deavere Smith, Samantha Mathis, Shawna Waldron, David Paymer, Anne Haney, Richard Dreyfuss, Nina Siemaszko, Wendie Malick, Beau Billingslea, Gail Strickland, Joshua Malina

Andrew Shepherd is niet alleen de president van de Verenigde Staten, maar na de dood van zijn vrouw ook alleenstaand vader van Lucy (Shawna Waldron). Tussen alle bedrijven door weet hij tijd te vinden voor haar opvoeding. Tijdens een bijeenkomst op het Witte Huis wordt hij verliefd op Sydney Ellen Wade en vraagt haar mee uit. De kennismaking tussen Lucy en Sydney verloopt prima en ze mogen elkaar graag. Die lastige barrière is vrij gemakkelijk geslecht.

Voor een gewone man en dan ook nog eens een alleenstaand vader kan het al lastig zijn om een nieuwe relatie aan te gaan, maar voor een president met een leven onder een vergrootglas, personeel dat alles voor hem regelt wat je maar kunt bedenken en een tjokvolle agenda waarbij iedereen wel wat van hem wil, is dat extra moeilijk. Een van de mindere problemen is dat hij Sydney graag rozen wil schenken, maar dat lukt hem in ieder geval niet per telefoon. Wie gelooft immers dat de president op die manier een bos bloemen bestelt? Lastiger voor hun ontluikende liefde zijn de politieke tegenstanders die geen enkel middel schuwen om Shepherd genadeloos onderuit te halen, zoals senator Bob Rumson, lekker vilein gespeeld door Richard Dreyfuss.

Er zijn van die films die de kijker gewoon een prettig gevoel geven en ‘The American President’ is er zo een. Regisseur Rob Reiner maakte al eerder de superhit ‘When Harry Met Sally’ (1989), maar deze komedie zit evenwichtiger in elkaar, is sneller van tempo en tegelijkertijd milder van toon. Reiner heeft natuurlijk de beschikking over een fantastische cast. De onvolprezen Martin Sheen speelt de trouwe assistent van Shepherd die op de juiste momenten zijn officiële rol laat voor wat die is en zijn studievriend van liefdesadviezen dient. Annette Bening neemt na dramatische rollen als in ‘The Grifters’ (1990) en ‘Regarding Henry’ (1991) ook met gemak deze geestige rol voor haar rekening. Haar ontzetting als ze de president ongewild tot twee keer toe beledigt op de dag dat ze elkaar ontmoeten, werkt erg op de lachspieren. Michael Douglas overtreft alleen in ‘Wonderboys’ (2000) deze rol waarin hij eens niet gladjes en good looking is, maar kwetsbaar verliefd. Hartverwarmend.

Diana Tjin-A Cheong

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 25 januari 1996