The Apparition (2012)

Regie: Todd Lincoln | 82 minuten | horror, thriller | Acteurs: Ashley Greene, Sebastian Stan, Tom Felton, Julianna Guill, Luke Pasqualino, Rick Gomez, Anna Clark, Tim Williams, Marti Matulis


Een jong stel trekt in een riante vrijstaande woning in een vrijwel verlaten buurt, waar de enige buren in de wijde omtrek een vader, zijn jonge dochter en een hond zijn. Nog voor de eerste verhuisdozen zijn uitgepakt, manifesteert zich een kwade geest. Klinkt bekend? Klopt. Je hebt als horrorkenner ‘The Apparition’ namelijk al lang gezien. Ook al heb je dit speelfilmdebuut van Todd Lincoln nooit gezien. ‘The Apparition” voegt niets toe aan het (sub)genre. Leuke vingeroefening voor de maker, maar tijdverspilling voor de filmliefhebber.

Kelly (Ashley Green) werkt bij een dierenartspraktijk in de hoop dierenarts te worden. Haar vriendje Ben (Sebastian Stan) heeft een eigen, maar niet bijster goed lopend, installatiebedrijf. Het koppel heeft desondanks geld als water, getuige onder andere hun dagelijks buiten-de-deur-eet-ritueel en de goed gevulde kledingkasten, die in ‘The Apparition’ zelfs nog een rolletje spelen. De ouders van Kelly zitten ook goed in de slappe was, want als investering hebben ze een huis gekocht, waar Kelly en Ben in mogen wonen. Dat er ondanks het feit dat het huis net opgeleverd is toch een kwade geest rondwaart, is al voor het stel een voet over de drempel heeft gezet duidelijk, want ‘The Apparition’ opent met twee opeenvolgende séances, waarbij iets gruwelijks fout lijkt te gaan. Alle ogen zijn gericht op Ben, want die krijgt een telefoontje dat hij negeert en je ziet dat hij liegt als hij zijn geliefde recht aankijkt en zegt dat het maar ‘werk’ is.

Dat van die ‘alle ogen’ is ook gelogen trouwens, want de beeldschone Ashley Greene is bijna de enige reden om de film te kijken. Ze mag dan ook veelvuldig in korte broekjes haar mooie benen laten zien. Dat ze nauwelijks tot geen chemie met haar mannelijke hoofdrolspeler heeft, daar kan zij ook niets aan doen. Ook Stan kan weinig met het scenario, dat hem al snel als veroorzaker van het kwaad stelt, maar hem daarnaast eigenlijk over laat komen als een kwezel eerste klas. Hij heeft geheimen voor zijn vriendin en zégt dan wel zegt dat hij haar beschermt, maar ondertussen loopt hij mooi de kantjes ervan af. Er is een kleine rol voor de Britse acteur Tom Felton, maar zijn optreden is te kort en te weinig memorabel om de film aan te bevelen.

Ook op horrorgebied scoort ‘The Apparition’ een dikke onvoldoende. Er zijn wat open- en dichtgaande deuren, extreme vormen van schimmel (!) en een J-horrorachtig meisje dat ergens uit kruipt. Er is op zich niets mis mee, gezien het beperkte budget dat Todd Lincoln tot zijn beschikking had, want suggereren dat er iets engs is werkt nu eenmaal beter dan iets engs laten zien, maar er wordt te weinig gedaan met de mogelijkheden die het uitgangspunt biedt. Je laat je hoofdpersoon dierenarts zijn en er sterft een hond: waarom buit je dat niet uit? Ook de benauwende omgeving wordt niet gebruikt in het verhaal, in plaats daarvan vindt de climax plaats ver buiten de verlaten woonwijk. ‘The Apparition’ is traag, saai en zonder enige vorm van karakterontwikkeling. Overslaan, luidt het advies.

Monica Meijer

Waardering: 1.5