The Art of War (2000)

Regie: Christian Duguay | 117 minuten | actie, thriller | Acteurs: Wesley Snipes, Donald Sutherland, Maury Chaykin, Anne Archer, Marie Matiko, Michael Biehn, Cary-Hiroyuki Tagawa, Liliana Komorowska, James Hong, Paul Hopkins, Glen Chin, Ron Yuan, Bonnie Mak, Uni Park, Erin Selby

Het filmpubliek komt met een cast waaronder nog een aantal gerenommeerde acteurs vallen, zoals Wesley Snipes (‘White Men Can’t Jump’, ‘Money Train’ en de ‘Blade’-serie), Donald Sutherland (‘The Dirty Dozen’, ‘Klute’ en ‘Citizen X’) en Anne Archer (‘Fatal Attraction’, ‘Patriot Games’ en ‘Rules of Engagement’), bedrogen uit.

Wesley Snipes heeft als handelsmerk zijn martial arts vechtkunst en is geen acteertalent. Donald Sutherland en Anne Archer hebben van nature wel meer in huis. Hun karakters in ‘The Art of War’ zijn echter zo clichématig dat zij weinig diepgang kunnen meegeven aan hun personages. Donald Sutherland, die daardoor geforceerd acteert, kan niet overtuigen als Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties (Douglas Thomas). Hetzelfde geldt eigenlijk voor Anne Archer, in de rol van een keiharde, over lijken gaande, Hoofd Beveiliging van de Verenigde Naties (Eleanor Hooks). Zij kan duidelijk haar ei niet kwijt. Wesley Snipes (Neil Shaw) speelt een niet al te ‘slimme’ undercover beveiligingsexpert, die letterlijk aan den lijve moet ondervinden dat hij wordt bedrogen. Onder het motto: ‘Don’t mess with me or I’ll mess with you’, komt hij in actie en deelt hij een hoop rake martial arts klappen uit.

Deze goedkope actie, vergezeld door explosies en slow motion beelden, wordt niet gesteund door een goed script, waardoor de film écht aan alle kanten rammelt. Dialogen die niets toevoegen en het ontbreken van een origineel of op z’n minst logisch verhaal zorgt ervoor dat je als kijker niet op het puntje van je stoel zit. Als toeschouwer verdwaal je in het grote aantal subplotjes, die de film kent. Verder worden flashbacks op onsamenhangende wijze gemixt met de tegenwoordige tijd.

Dit alles in ogenschouw nemende, moet de conclusie luiden dat ‘The Art of War’ een b-film is geworden van een bedenkelijk niveau. ‘The Art of War’ is een actie/thriller die eerder kitsch dan kunst is. Het verhaal, de actie en de kunstmatige twist, alles is al een keer gedaan en dan nog beter ook. De film is een goedkope imitatie, waarvoor klaarblijkelijk nog een markt is.

Lodi Meijer

Waardering: 1

Bioscooprelease: 25 januari 2001