The Art of War II: Betrayal (2008)

Regie: Josef Rusnak | 103 minuten | actie, thriller | Acteurs: Wesley Snipes, Athena Karkanis, Lochlyn Munro, Winston Rekert, Ryan McDonald, Rachel Hayward, Scott Heindl, Michael Ryan, Olivia Cheng, Paul Bae, Clifford W.Stewart, Anna Mae Routledge, Eric Brecker, Kenneth W.Yanko, Dean Redman

‘The Art of War II: Betrayal’ is het vervolg op de film ‘The Art of War’ uit 2000, een redelijk succesvolle film die wat kleine filmprijzen en nominaties in de wacht wist te slepen. De filmtitel is gebaseerd op het gelijknamige boek dat de Chinese generaal Sun Tsu rond 500 voor Christus schreef. Het boek wordt algemeen beschouwd als het oudste standaardwerk op het gebied van strategie en oorlogsvoering en bevat onder meer verhandelingen over zaken als kosten, bevoorrading, terrein en het gebruik van spionnen. Niet zo onlogisch dus dat deze titel gebruikt wordt in een tweeluik over spionage, geheimagenten en verborgen politieke en militaire operaties. Bovendien is het belangrijkste karakter Neil Shaw (Snipes) goed bekend met dit werk en een meester in de oosterse vechtkunst. Shaw heeft zijn leven als geheimagent inmiddels achter zich gelaten, maar dit afscheid blijkt van korte duur te zijn als hij ontdekt dat zijn overleden mentor vermoord is. Tijdens zijn zoektocht naar de moordenaars komt hij echter al snel terecht in een verstikkend web van intriges.

Wie afgaat op het verhaal en de eerste ‘The Art of War’ verwacht waarschijnlijk geen wereldfilm, maar toch op zijn minst een spannende en vermakelijke actieprent. In de praktijk blijkt dit echter tegen te vallen. ‘The Art of War II: Betrayal’ is vooral een futloze exercitie die uitblinkt in middelmatigheid. De film bevat een paar geslaagde actiescènes en het script enkele verrassende (doch vaak onlogische) plotwendingen. Het grote probleem is echter dat je als kijker constant het idee hebt dat alles op de automatische piloot gedaan wordt en de film daardoor geen greintje spontaniteit bevat. Met name het optreden van Wesley Snipes oogt erg plichtmatig en ongeïnspireerd. Hij maakt een verveelde indruk en lijkt de rol alleen maar om financiële redenen te hebben aangenomen om zo een deel van zijn enorme belastingschuld af te lossen. Deze prent maakt dan ook duidelijk wat filmkenners eigenlijk al langer wisten: Snipes heeft zijn langste tijd als Hollywoodster inmiddels wel gehad. De rest van de cast doet zijn werk, maar weet ook nergens te overtuigen of te boeien. De film bevat wel een paar redelijke vechtscènes, al worden die enigszins ontsierd door het nerveuze en overdreven trendy camerawerk. Het script is voor een actiefilm niet dramatisch, maar vertoont toch te veel onwaarschijnlijkheden en slordigheden om voor overtuigend door te kunnen gaan.

‘The Art of War II: Betrayal’ is geen abominabel slechte productie, maar een middelmatige actiefilm waarvan er gemakkelijk dertien in een dozijn gaan. De prent doet vooral aan als een verplicht nummertje, voornamelijk bedoeld om de bankrekening van diverse betrokkenen een beetje te spekken. Een (ternauwernood) acceptabele film voor een verloren middag of avond, maar meer ook niet.

Frank Heinen