The Assassin – Ansatsu (1964)

Regie: Masahiro Shinoda | 104 minuten | actie, drama, geschiedenis | Acteurs: Tetsuro Tamba, Shima Iwashita, Eiji Okeda, Isao Kimura, Tamotsu Hayakawa, Eitaro Ozawa, Keiji Sada

Wat de Western is voor de Amerikaan dat is de samoerai-film voor de Japanner: onderdeel van het cultureel erfgoed. Een verromantisering van het verleden. Het Wilde Westen was echt geen ruw-romantisch oord waar rechtvaardigheid hoogtij vierde. Integendeel. Het enige recht waar je wat aan had was het recht op bewapening. In Japan werd de samoerai als nobele edelman gezien, maar de werkelijkheid was anders. Een samoerai was in feite niets meer dan een slaaf. Een ridder in dienst van een heer. De filmindustrie heeft de geschiedenis was bijgeschaafd.

‘The Assassin’ opent met de moord op premier Naosuke die in het Japan van 1860 de scepter zwaaide. De aanslag heeft grote gevolgen. De film volgt de ronin Hachiro Kiyokawa (Tana). De meesterloze samoerai profiteert van de politieke crisis waarin zijn vaderland zich bevindt. Als huurling verdient de man een aardig zakcentje. Het verhaal is behoorlijk complex en het helpt veel als je het één en ander van de Japanse geschiedenis afweet voordat je deze film in je dvd-speler propt, want regisseur Masahiro Shinoda legt niets uit. Voorkennis is een vereiste.

Het meest interessante aspect van ‘The Assassin’ is de onzichtbare scheidslijn tussen goed en kwaad. In deze film is geen plaats voor helden en schurken, enkel voor mensen. De motieven van de personages zijn schimmig, vals, eerlijk en inleefbaar tegelijk. Wat voor misdaad er ook wordt begaan, je kunt de gedachte erachter begrijpen. Ondanks de spannend klinkende naam, is ‘The Assassin’ geen spannende actiefilm. Regisseur Masahiro Shinoda heeft een karakterstudie gemaakt. De amorele Kiyokawa probeert te overleven en gaat daarbij over lijken. Hoewel het acteerwerk naar moderne maatstaven gedateerd overkomt, is de film nog steeds zeer genietbaar. Visueel gezien mag Shinoda’s werk er zeker wezen. De fraaie zwart-wit beelden zien er sfeervol uit en roepen een beklemmende, kille sfeer op.

Iedereen die geïnteresseerd is in de Japanse geschiedenis moet deze film een kans geven. ‘The Assassin’ is gebaseerd op historische gebeurtenissen en de kostuums zijn een lust voor het oog. Het ingewikkelde plot vol intriges is interessant uitgewerkt en de film nodigt uit om telkens opnieuw te bekijken.

Frank v.d. Ven