The Assignment (1997)

Regie: Christian Duguay | 111 minuten | actie, thriller | Acteurs: Aidan Quinn, Donald Sutherland, Ben Kingsley, Claudia Ferri, Céline Bonnier, Vlasta Vrana, Liliana Komorowska, Von Flores, Al Waxman, Mitchell David Rothpan, Gregory Hlady, Gabriel Marian Oseciuc, Frédéric Desager, Kliment Denchev, Yonathan Gordon

‘The Assignment’ is zo’n film waar je wellicht nooit van gehoord hebt en die je op een druilerige zondagmiddag maar meeneemt uit de videotheek, je kan tenslotte niets beters vinden en deze film ziet er wel aardig uit. Actie, spanning, Donald Sutherland, Ben Kingsley, als er nou ook nog een paar beste explosies in zitten denk je, kan de middag niet meer stuk.

Echter, ‘The Assignment’ is meer dan wel aardig, dit is een razend spannend, uitstekende actiethriller die zich kan meten met de beste James Bond-films en met de Jack Ryan films zoals ‘Patriot Games’, ‘The Hunt for Red October’ en ‘The Sum of All Fears’.

Aidan Quinn speelt Annibal Ramirez, een marineofficier die tijdens een toeristisch uitstapje in Jeruzalem gevangen wordt genomen door de Mossad. Hij wordt verhoord door Amos, gespeeld door Ben Kingsley die denkt dat hij Carlos the Jackal is, op dat moment ’s werelds meest gevreesde terrorist. Ramirez blijkt zo veel op Carlos te lijken dat de vergissing begrijpelijk is. Als de CIA hier lucht van krijgt sturen ze Jack Shaw (Donald Sutherland) die al jaren achter Carlos aan zit. Jack haalt uiteindelijk Ramirez over om voor hem en Amos te gaan werken met als doel Carlos te pakken te krijgen. Ramirez krijgt een uitgebreide, zeer zware training met de bedoeling dat hij zich voor Carlos kan uitgeven zonder argwaan te wekken. Het plan is dat ze de KGB wijs willen maken dat Carlos naar de CIA is overgestapt, waarop de KGB Carlos zal vermoorden.

Carlos The Jackal bestaat echt. Deze in Venezuela als Illich Ramírez Sánchez geboren linkse guerrillastrijder is onder andere verantwoordelijk voor vele bomaanslagen in de jaren 70, waaronder die op een restaurant in Parijs. Hij heeft twee Franse politieagenten vermoord en hij was het brein achter de OPEC-gijzeling in 1976. Hij heeft de Organisatie van de gewapende Arabische strijd opgericht, deze groep bestond voornamelijk uit Syrische, Libanese en Duitse rebellen en hij had contact met diverse organisaties uit het voormalige Oostblok, zoals de Oost-Duitse Stasi.

In 1994 is hij tijdens een ziekenhuisopname gevangen genomen door de Franse geheime dienst en in 1997 werd hij na een kort proces veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

Carlos leeft nog steeds en heeft in 2003 een boek uitgebracht getiteld Revolutionaire Islam, waarin hij onder andere zijn steun uitspreekt aan de meeste gezochte terrorist van dít moment, Osama Bin Laden.

Geen frisse baas dus, die Carlos en dus des te moeilijker om hem op overtuigende manier neer te zetten. Donald Sutherland en Ben Kingsley zijn natuurlijk twee uitstekende acteurs, maar de show wordt gestolen door Aidan Quinn. Het lastige aan zijn rol is dat hij een dubbelrol moet spelen. Enerzijds als de rechtlijnige, plichtstrouwe, ietwat softe marineofficier Annibel en anderzijds als de meedogenloze terrorist Carlos. Hij is in zo goed als elke scène te zien en dat maakt het er niet makkelijker op, maar Aidan Quinn is echt briljant en zeer overtuigend.

Je ziet hem langzaam veranderen in Carlos, tijdens de training wordt hij getergd en wordt het uiterste van zijn capaciteiten gevraagd. Zo moet hij bijvoorbeeld elke dag, drie keer per dag dezelfde pap eten, week na week, maand na maand. Dit moet omdat Carlos als kind ook elke dag diezelfde pap moest eten tot het hem z’n neus uit kwam en hij vertelt aan iedereen hoe vreselijk hij dat vond. Annibel moet er niet alleen uitzien als Carlos, hij moet hem wórden.

De verandering blijft ook niet onopgemerkt voor z’n vrouw, als hij na maanden training weer thuiskomt is hij een stuk agressiever en botter. Bij een honkbalwedstrijd van z’n zoontje slaat hij bijvoorbeeld een kerel helemaal lens omdat deze z’n eigen zoontje verbaal nogal hard aanpakt.

Aidan Quinn acteert hier dus ijzersterk, maar verder zit de film ook goed in elkaar. De actiescènes zijn flitsend, de bomaanslag van Carlos op het Franse restaurant is zeer realistisch en nog een sterk punt zijn de vele diverse locaties waar de film zich afspeelt. Israël, Amerika, Frankrijk, Berlijn tot een met een waanzinnige autoachtervolging in Tripoli in James Bond-stijl.

‘The Assignment’ is een voortreffelijke actiefilm met een nog beter verhaal en mocht je dus eens op een druilerige zondagmiddag in de videotheek staan en je hebt geen idee, neem deze dan mee. Je zal het niet betreuren.

Hendrik Dijkhuis

Waardering: 4.5