The Associate (1996)

Regie: Donald Petrie | 114 minuten | komedie | Acteurs: Whoopi Goldberg, Dianne Wiest, Eli Wallach, Timothy Daly, Bebe Neuwirth, Austin Pendleton, Lainie Kazan, George Martin, Kenny Kerr, Lee Wilkof, Helen Hanft,  George Morfoken, Zeljko Ivanek, Miles Chapin, Jean De Baer

Als je deze film in één woord zou moeten omschrijven, dan is dat woord doorsnee. Het verhaal is doorsnee, de acteerprestaties zijn doorsnee (op de bijrol van Dianne Wiest na), de regie is doorsnee; alles is doorsnee. Weliswaar begint de film sterk, maar jammer genoeg vervalt het al snel in een zwak en voorspelbaar geheel. Er zit geen pit in, maar je valt ook niet in slaap. Het is zo’n film die op zich wel vermakelijk is, maar zodra je naar een ander net zapt, ben je de film volledig vergeten. Geen indrukmaker.

‘The Associate’ is een echte Amerikaanse remake van de gelijknamige Franse film. De film is afgestompt totdat het perfect past in het Amerikaanse keurslijf. Maatschappelijk correct; de film neemt de mannelijke zakenwereld op de hak en er ligt een nadruk op Whoopi’s huidskleur. Zij is immers niet alleen een vrouw die de mannelijke wereld binnendringt, zij is een zwarte vrouw.

Het personage van Whoopi Goldberg, Laurel Ayres, is niet zo consequent als ze zou moeten zijn. Aan de ene kant wil zij graag geaccepteerd worden door de mannen op Wall Street, maar ze bereikt dit uiteindelijk mede door gebruik van de vrouwelijke trukendoos. Er worden hier en daar wat traantjes gepinkt en wat roddels verspreid. In feite eet ze van twee walletjes; een mannelijk en een vrouwelijk walletje. Deze tegenstelling geeft wel wat meer kleur aan het personage en haalt de scherpe kantjes van het feminisme eraf.

De bijrol van Dianne Wiest als secretaresse van Cutty & Ayres is hartverwarmend. Ze doet denken aan een lieve oudere tante die klaar zit met een kop warme chocolademelk als je vanuit de koude regen binnenkomt. Een zorgzame, maar uiterst oplettende en discrete persoonlijkheid. De rol is haar op het lijf geschreven en ze speelt het zeer overtuigend. Behalve de bijrol van Dianne Wiest is er nog een opvallende bijrol. Niemand minder dan Donald Trump, het boegbeeld van de zakenwereld, komt nog even om de hoek kijken. Uiteraard speelt hij zichzelf.

Naarmate de film vordert en Laurel fysiek gestalte moet geven aan haar verzonnen compagnon, verandert de film in een slapstick komedie à la ‘Hot Shots’ en ‘Dumb and Dumber’. Tenenkrommende doldwaze verkleedpartijen zijn het resultaat die de film niet ten goede komen.

Hoewel ‘The Associate’ niet verveelt of ergerlijk is (behalve de verkleedpartijen), is de film geen aanrader. Je kunt hem kijken als er echt niets anders op de televisie is, maar ga er alsjeblieft niet voor de deur uit om hem te huren! Zoals gezegd: de film is gewoon doorsnee.

Redactie Cinemagazine

Waardering: 2

Bioscooprelease: 12 juni 1997