The Back-Up Plan (2010)

Regie: Alan Poul | 104 minuten | komedie, romantiek | Acteurs: Jennifer Lopez, Alex O’Loughlin, Michaela Watkins, Eric Christian Olsen, Anthony Anderson, Noureen DeWulf, Melissa McCarthy, Tom Bosley, Maribeth Monroe, Danneel Harris, Robert Klein, Linda Lavin, Carlease Burke, Amy Block, Jennifer Elise Cox, Adam Rose, Cesar Millan, Peggy Miley, Sadie May Beebe

Als je eierstokken zo hard beginnen te rammelen dat je niet meer kunt wachten op de ware, dan wordt het tijd voor je back-up plan. Een beetje meid van deze tijd is op haar toekomst voorbereid en niet bang het lot in eigen hand te nemen. Zo ook onze Zoe (Jennifer Lopez). Ze is het wachten zat en besluit haar heil in de spermabank te zoeken. Het maakt niet uit van wie, als ze maar zwanger wordt.

Nog voordat het zaad goed en wel z’n weg in haar baarmoeder heeft gevonden, stapt ze per abuis in dezelfde taxi als Stan (Alex O’Loughlin), een knappe geitenboer. Er ontstaat een woordenwisseling omdat ze elkaar ervan beschuldigen de taxi ingepikt te hebben, maar het is het begin van iets moois. Een paar dagen erna treffen ze elkaar op de boerenmarkt, dat kan geen toeval zijn. Hij achterhaalt het adres van haar dierenwinkel en laat er geen gras over groeien. Iets waar Zoe op haar beurt niet op zit te wachten, gezien haar situatie. In eerste instantie probeert ze haar zwangerschap te verbergen, maar veelvuldig braken en spontaan klaarkomen gaat toch opvallen. Bepaald geen ideale start van een relatie en aanleiding tot tal van situaties die niemand van te voren kan bedenken.

‘The Back-up Plan’ is een aaneenschakeling van uitvergrote clichés rondom de zwangerschap en de geboorte van een gezin. Misschien soms in de verte herkenbaar, maar vooral een belediging voor zwangere vrouwen en alleenstaande moeders. Geen van de karakters weet ook maar een beetje te charmeren, ondanks verwoede pogingen van de filmmakers. Zij hebben alles uit de kast gehaald om van Zoe een sympathieke en gekke meid te maken. Ze heeft een dierenwinkel, een hondje in een rolstoel en laat zich gewoon insemineren als ze daar zin in heeft. Ook Stan, de gezellige geitenboer, wil niet overtuigen. Altijd leuk om half nakend een rondje te rijden op een trekker, maar we zien hem geen geit melken.

Over de hormonale huishouding van een zwangere vrouw zijn een heleboel leuke grappen te verzinnen, maar ‘The Back-up Plan’ maakt ze niet. Het is een romantische komedie, die noch romantisch noch komisch is. Zoals vaker in het genre, zijn er tijdens de aftiteling bloopers te zien. Alsof je als kijker nog niet zeker wist dat de grappen echt niet grappig zijn. Met als triest dieptepunt J-Lo die een hotdog eet. De film is zo voorspelbaar, clichématig en compleet ongeloofwaardig, dat het bijna weer leuk wordt. Met de juiste instelling kan er best gelachen worden, als je leedvermaak tenminste kan waarderen.

Grietje de Heer

Waardering: 2

Bioscooprelease: 17 juni 2010