The Ballad of Jack & Rose (2005)

Regie: Rebecca Miller | 107 minuten | drama | Acteurs: Camilla Belle, Daniel Day-Lewis, Catherine Keener, Ryan McDonald, Paul Dano, Jason Lee, Jena Malone, Beau Bridges, Susanna Thompson

Rebecca Miller, dochter van de legendarische Amerikaanse (toneel-)schrijver Arthur Miller, schreef en regisseerde deze film over het pubermeisje Rose (Camilla Belle) en haar idealistische, maar ernstig zieke vader. De rol van deze Jack Slavin wordt gespeeld door Daniel Day-Lewis (‘In the Name of the Father’), met wie Rebecca Miller in het dagelijkse leven getrouwd is. Jack en zijn dochter Rose lijken een idyllisch leven te leiden. Dan vertelt Jack zijn dochter dat hij een aantal gasten heeft uitgenodigd om een tijdje bij hen te logeren. Deze gasten zijn Kathleen (Catherine Keener), Jacks vriendin sinds vier maanden, en haar twee zoons. Rose heeft direct door dat het niet de bedoeling is dat ze maar kort blijven en ze voelt zich bedonderd door haar vader. Vader Jack noemt de komst van dit trio echter een experiment. Ze moeten het maar even aankijken zo.

Het leventje van Jack en Rose raakt echter al gauw ontwricht door de komst van Kathleen en haar zoons. Rodney (Ryan McDonald) heeft een opleiding tot dameskapper gevolgd en is een gevoelige jongen. Thaddius (Paul Dano) is een schijnbaar onverschillige puber die alleen maar bezig is met seks en het versieren van meisjes. Met de komst van twee tienerjongens en een andere vrouw die in het bed van haar vader slaapt, begint ook de seksualiteit van Rose te ontluiken. Als Rodney weigert seks te hebben met Rose, ziet Thaddius zijn kans schoon. De volgende dag wappert het laken van Rose – met ontmaagdingsbloedvlek – uitbundig aan de waslijn. Rose heeft erbij geschreven dat het een experimentje is. Dan heeft ook Jack in de gaten dat de nieuwe situatie niet lang goed kan gaan.

En dan is er nog projectontwikkelaar Marty Rance (Beau Bridges), die op het praktisch onaangetaste eiland een serie standaardwoningen uit de grond stampt om te verhuren aan rijke toeristen. Hippie Jack, die ooit op het eiland heeft geprobeerd een zelfvoorzienende commune te stichten, is het niet eens met de komst van deze lelijke bouwwerken en de verstoring van de natuur die dit met zich meebrengt. Hij doet er alles aan om Rance’s plannen te dwarsbomen. Maar hoe lang houdt het hart van de zieke Jack deze strijd nog vol? En wat gebeurt er met Rose als Jack sterft?

‘The Ballad of Jack & Rose’ is een verhaal over de onvoorwaardelijke liefde van een dochter voor haar vader. Maar ook over de liefde van de zieke Jack voor zijn dochter. Hij vindt dat ze iemand nodig heeft om voor haar te zorgen als hij er niet meer is. Maar door Kathleen en haar zoons in huis te halen, drijft Jack zijn dochter alleen maar verder van hem weg. Het tweede verhaal over het idyllische leven dat Jack voor ogen heeft en waar de plannen van Rance recht tegenover staan, komt in deze film niet echt tot zijn recht. De confrontaties tussen Rose en Kathleen en de emoties die spelen bij het jonge meisje als er iemand tussen haar en haar vader komt, hebben de overhand. Hierdoor is de film soms een beetje uit evenwicht.

Wat veel goed maakt is de manier waarop Camilla Belle de rol van Rose Slavin vertolkt. Miller heeft gekozen voor een behoorlijk ervaren actrice, die een zeer pure en onbevangen Rose neerzet. Ook Daniel Day-Lewis is onwijs goed in de rol van Jack. Eigenlijk dragen de twee acteurs de hele film. Hun samenspel maakt ‘The Ballad of Jack & Rose’ zeker de moeite waard om te zien. Het is alleen jammer dat het gevoel blijft hangen dat er meer in het verhaal had gezeten dan eruit komt.

Vera de Looff