The Ballad of Nessie – De Ballade van Nessie (2011)

Regie: Stevie Wermers | 5 minuten | animatie, korte film | Originele stemmencast: Billy Connolly

In het mooie Schotland van weleer woonde ooit een groen en vriendelijk monster in een klein plasje water. Ze was er gelukkig en vulde haar dagen met het spetteren in de bescheiden poel en verstoppertje spelen met haar trouwe vriend, badeendje MacQuack. Maar op een boze dag was daar ineens MacFroogle, een rijke projectontwikkelaar, die de grond waar Nessies vijvertje zich bevindt omploegde om er een enorm golfpretpark van te maken. Nessie raakte haar vertrouwde onderkomen kwijt, maar huilen mag niet, zo wordt haar meerdere keren op het hart gedrukt. Ze moet sterk zijn. Maar wat nu als Nessie nergens terecht kan?

‘The Ballad of Nessie’ is een korte animatiefilm die in bioscopen werd vertoond als voorfilmpje voor ‘Winnie de Poeh’ (2011). Regisseur Stevie Wermers-Skelton, die eerder in diverse hoedanigheden werkte aan bijvoorbeeld ‘Pocahontas’ (1995), ‘Tarzan’ (1999) en ‘Brother Gear’ (2003), eveneens van Disney, begon al met ‘Nessie’ toen zij nog studeerde aan Cal Arts. De nieuwe weg die Disney insloeg nadat John Lasseter aan het roer kwam, betekende dat er weer ruimte was voor korte films. En dat is goed nieuws, want ‘The Ballad of Nessie’ is een hartverwarmend en grappig verhaal, dat eens en voor altijd duidelijk maakt hoe Nessie in haar geliefde meer terecht is gekomen.

De animatiestijl doet denken aan de traditionele Disneyfilms. Nessie heeft wel wat weg van Elliot uit ‘Peter en de draak’, maar heeft genoeg karakter om zelf een legendarische held te worden. Het verhaal wordt in rijm verteld door Billy Connolly, een perfecte match. ‘The Ballad of Nessie’ is een charmant animatiefilmpje, dat niet overgeslagen mag worden op de DVD van ‘Winnie de Poeh’!

Monica Meijer

Waardering: 4

Bioscooprelease: 20 april 2011