The Band Concert (1935)

Regie: Wilfred Jackson | 9 minuten | komedie, animatie, familie, korte film, muziek | Originele stemmencast: Clarence Nash

Mickey dirigeert op energieke wijze zijn orkest tijdens een optreden in het park. De deelnemers spelen zo gepassioneerd dat hun hoofddeksels de lucht invliegen en steeds verspringen naar een volgend hoofd tot ze weer bij de goede persoon zijn aangekomen.

IJsverkoper Donald Duck komt langs en wil graag met het orkest meedoen. Hij pakt zijn fluit, maar in plaats van netjes mee te doen met de Wilhelm Tell Ouverture die gespeeld wordt, fluit hij er een ander deuntje dwars doorheen. Mickey pakt tot twee keer toe Donalds fluit af en breekt deze in tweeën, maar Donald tovert doodleuk weer een derde tevoorschijn. Voordat Mickey deze opnieuw in tweeën kan breken, doet Donald dat maar vast zelf met veel vrolijk gesnater.

Na de nodige grollen en pesterijtjes van Donald begint Mickey aan een nieuwe muziekstuk genaamd ‘De Storm’. Terwijl de orkestleden spelen, steekt er daadwerkelijk een storm op met een wervelwind die alles op zijn weg verslindt. Iedereen probeert ervoor te vluchten, zelfs de picknicktafels in het park slaan op de vlucht. Dit alles weerhoudt de orkestleden er niet van om door te blijven spelen, zelfs in de meest vreemde posities. Het enige wat telt is het muziekstuk tot een goed einde te brengen en dat lukt ze uiteindelijk ook.

‘The Band Concert’ is een cartoon met vele grappige vondsten, zoals wanneer Mickey door Donalds schuld een bolletje ijs in zijn uniform krijgt en om deze koude bal kwijt te raken hij zijn lichaam heen en weer schudt waarbij een oosters aandoend muziekje klinkt om te suggereren dat hij danst als een buikdanseres. Ook het feit dat Donald een eindeloze hoeveelheid fluiten overal vandaan weet te toveren en zijn vele getreiter en gescheld is samen met zijn schaamteloze opdringerigheid en inventiviteit erg komisch. ‘The Band Concert’ heeft veel vaart en dynamiek en de grapjes en de wanorde zijn erg leuk. De muziek is mooi en toepasselijk en er is duidelijk met liefde en zorg aan getekend.

Diana Tjin-A Cheong