The Barge People (2018)

Recensie The Barge People CinemagazineRegie: Charlie Steeds | 78 minuten | horror | Acteurs: Kate Davies-Speak, Mark McKirdy, Makenna Guyler, Natalie Martins, Matt Swales, Kane Surry, Emma Spurgin Hussey, Tim Cartwright, Carl Andersson, David Lenik, Barrington De La Roche, Sam Lane, Harrison Nash

Twee zussen maken zich samen met hun partners op voor een ontspannen weekendtripje op een binnenschip. De omgeving is idyllisch: een kanaal dat door het pittoreske Britse platteland loopt. Lekker dobberen en even alle zorgen vergeten, terwijl je met het bootje langs mooie en rustieke natuurgebieden vaart. Wanneer het viertal een aan de kade aangemeerde woonboot raakt, is het echter snel gedaan met de rust. De bewoners zijn namelijk niet van plan om dit stukje nautische onkunde onbestraft te laten. Maar de boze plattelanders zijn pas het begin van het probleem, aangezien zich onder het wateroppervlak een nog groter gevaar verbergt…

‘The Barge People’ is een eclectisch mengelmoesje van verschillende horrorstijlen. Aanvankelijk lijkt de film de kant op te gaan van zijn Britse genregenoot ‘Eden Lake’: stadsmensen die vakantie vieren in rurale oorden en daar op weinig plezierige wijze in aanraking komen met gewelddadige plattelanders die het niet zo hebben op outsiders. Vanaf het moment dat de barge people, mutanten met een visachtig uiterlijk die zo aan de fantasie van wijlen H.P. Lovecraft ontsproten zouden kunnen zijn, hun intrede doen, wordt de film een mix tussen een monsterfilm en een prent à la ‘Wrong Turn’, ‘The Hills Have Eyes’ of ‘The Texas Chainsaw Massacre’. De film lijdt dus aan een lichte identiteitscrisis.

Van de dialogen hoef je in ‘The Barge People’ niet veel te verwachten, terwijl de plot niet altijd evenwichtig is. Sommige inleidende scènes hadden best iets korter gekund, terwijl het verhaal elders juist te snel vooruitschiet. Het pure horrorgedeelte is wel behoorlijk verzorgd. De makers zijn gelukkig zo verstandig geweest om een klassieke aanpak te kiezen en niet te opteren voor goedkope CGI-monsters. De make-upeffecten zijn niet uitmuntend, maar net goed genoeg om van de visachtige kannibalen angstaanjagende creaturen te maken. Ook het bloed vloeit rijkelijk, waardoor de liefhebbers van klassieke gore zeker aan hun trekken komen.

Een wereldfilm is dit Britse werkje zeker niet, maar voor de liefhebbers van een laagdrempelig amalgaam tussen een klassieke monsterfilm en bloederige horrorfabel is ‘The Barge People’ bij vlagen best genietbaar.

Frank Heinen

Waardering: 2.5

VOD-release: 11 juni 2020
DVD-release: 11 juni 2020