The Basketball Diaries (1995)

Regie: Scott Kalvert | 102 minuten | biografie, drama, misdaad, sport | Acteurs: Leonardo DiCaprio, Mark Wahlberg, Bruno Kirby, Lorraine Bracco, Marilyn Sokol, James Madio, Patrick McGaw, Roy Cooper, Jimmy Papiris, Juliette Lewis, Michael Imperioli

Het valt misschien moeilijk voor te stellen, maar Leonardo DiCaprio heeft voor zijn doorbraak in ‘Titanic’ ook prachtige films gemaakt. De controversiële prent ‘The Basketball Diaries’ is zo’n film.

Gebaseerd op het leven van schrijver Jim Carroll, verhaalt deze biopic over de moeilijke jeugd van de schrijver. Carroll raakte op jonge leeftijd zwaar verslaafd aan pillen en drugs. Van jonge mannen veranderden Carroll en zijn vrienden in criminele junkies die snel van elkaar vervreemden.

Deze film van regisseur Scott Kalvert belandde geruisloos in de onderste regionen van de videotheken. Totdat de prent ineens volop in de publiciteit belandde door de ‘Columbine Massacre’. Een scène uit ‘The Basketball Diaries’ waarin DiCaprio’s personage in een droom zijn klas uitmoordt, kwam zwaar onder vuur te liggen. De scène zou een inspiratiebron zijn geweest voor de twee Amerikaanse jongeren die aan het moorden sloegen in de Columbine Highschool.

Het is volslagen krankzinnig om een film te beschuldigen van het aanzetten tot moord. Zeker als je beseft dat de gewraakte scène maar een erg klein gedeelte van de prent inneemt. De film van Kalvert is een dramafilm, waarbij geweld maar een uitermate kleine rol speelt. Als je alle heisa rondom ‘The Basketball Diaries’ weglaat, dan blijft er een gevoelig maar tragisch verhaal over van een ontspoorde jongen.

DiCaprio speelt de hoofdrol op een mooie, ingetogen manier. De transformatie van sympathieke, levenslustige jongen tot verwarde junk, wordt uitstekend vertolkt door DiCaprio. Het acteerwerk wordt op een menselijke, gevoelige wijze gebracht. Ook Wahlberg zet een mooie rol neer als de vriend van DiCaprio. Nu moet gezegd worden dat het spel van de gehele cast van een hoog niveau is.

Regisseur Kalvert heeft een ontroerende dramafilm gemaakt, waarin de tragiek en kwetsbaarheid van ontspoorde jonge mensen goed naar voren komt. Met wederom een prima acterende DiCaprio.

Frank v.d. Ven