The Beast in the Jungle (2019)

Recensie The Beast in the Jungle Cinemagazine Regie: Clara van Gool | 87 minuten | drama | Acteurs: Elisabet Johannesdottir, Tommy Schlesser, Claire Johnston, Larisa Faber, Julian Nest, Sarah Reynolds, Christian Bronchart, Joe Gales, Sophie Langevin, Dane Hurst, Jerome Burelbach, Sylvia Camarda

In ‘The Beast of the Jungle’, een novelle uit 1903 van Henry James, cirkelen een jonge man en vrouw rond elkaar. Zij geloven beiden in voorbestemming, wat dat ook moge betekenen. May heeft het gevoel dat zij John tien jaar eerder heeft ontmoet; John is voorbestemd tot iets ‘groots’.

Zoals vaker in novelles beoogt de auteur een metafoor, toestand of gebeurtenis te koppelen aan een klein aantal personages. Clara van Gool vertaalt de premisse van James naar verschillende tijdvakken in pakweg een eeuw, waarin de twee protagonisten eenzelfde houding hebben ten opzichte van elkaar.

Toneelmatig dansen May (Sarah Reynolds) en John (Dane Hurst) als geliefden om elkaar heen; eens met de distantie en voorkomendheid van de Belle Epoque, dan weer assertief in de kille publieke ruimtes van de hedendaagse metropool. Aanraking wordt zoveel mogelijk vermeden, als in dans. Een feminien perspectief op de mogelijkheid van liefde?

Wellicht zoals uitgevoerd op beeld. Op papier kan op meerdere manieren worden ‘gedanst’. Het eindresultaat is voldoende interessant, en minder ingewikkeld dan de toevoeging in de vertelstructuur doet vermoeden. Ook de filmkijker denkt in laagjes, en hoeft daartoe niet de denkkracht op te brengen van een lezer.

Het gefragmenteerde van de film – ontegenzeggelijk een product van de 21-ste eeuw, is postmodern te noemen. Er zijn voldoende poëtische momenten, zoals de terugkeer van het landhuis van vroeger in het heden. De getergde blik van de sterke Reynolds, wanneer zij vanaf het terras een yogaklas aanschouwt, verbindt de tijdvakken op onbestemde wijze.

Kunst is er niet om te antwoorden, maar om vragen op te roepen. Daartoe moet de kijker een tijdelijke reis ondergaan in het eigen onderbewustzijn. Ook in het visueel prikkelende, maar schetsmatige ‘The Beast in the Jungle’. Kunsthistorici komen soms ook niet verder dan een ‘je ne sais quoi’. Wie is de recensent om daar nog iets aan toe te voegen.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 3

Bioscooprelease: 14 maart 2019
DVD-release: 7 augustus 2019