The Beatles Explosion (2008)

Regie: Jane Huizenga | 102 minuten | muziek, documentaire | Met: John Lennon, Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, Jimmy Nicol, Pete Best, Brian Epstein, Herman Kok, Berend Boudewijn, Bernie Winters, Mike Winters

Wie meer wil weten over iconen uit de jeugdcultuur van de jaren zestig van de vorige eeuw, komt onvermijdelijk ook bij The Beatles uit, één van de invloedrijkste popbands ooit. In de jaren zestig krijgt de Europese en Amerikaanse jeugd meer koopkracht – als onderdeel van een algemene welvaartstoename. En wat doet deze jeugd? De meisjes en jongens kopen singles en LP’s van The Beatles, tienduizenden, honderdduizenden tegelijkertijd.

De documentaire ‘The Beatles Explosion’ probeert een indruk te geven van het hectische leven van John, Paul, George en Ringo. Of het nu om concerten in de VS of Australië gaat, overal zijn de optredens onhoorbaar door gillende fans. Er zijn ook beelden uit 1964 van het enige Beatles-optreden in Nederland, notabene in het Westfriese Blokker (in de buurt van Hoorn). Behalve van het optreden zelf, zijn er fragmenten van de aankomst op het oude Schiphol, een balkonscène in het Doelen Hotel in Amsterdam, een rondvaart door de grachten waarbij fans het water induiken, en een interview van The Beatles door Herman Stok – presentator van het muziekprogramma ‘Top of flop’ – samen met Berend Boudewijn.

‘The Beatles Explosion’ is helaas gemakzuchtig gemaakt. Er is geen context. Een leidraad in de film ontbreekt, de enige samenhang tussen de fragmenten is dat The Beatles er steeds in voorkomen. Het overzicht van de jaren 60 is onvolledig. Stuart Sutcliff, tot 1962 lid van The Beatles, en Allan Klein, de manager na de dood van Brian Epstein, ontbreken. Pete Best, de schlemielige voorganger van Ringo Starr, komt wel in beeld als gast van een tv-quiz waarin zijn geheim moet worden geraden: het vertrek uit The Beatles voor hun doorbraak.

Voor de generaties opgegroeid zonder The Beatles is ‘The Beatles Explosion’ overbodig, voor ouderen is het redelijk amusant jeugdsentiment. Maar een completer, liefdevoller en zeker grappiger beeld van de carrière van The Beatles krijgt men eerder via de Beatles persiflage ‘All You Need is Cash’ uit 1978, met ‘Monthy Python’ Eric Idle als lid van de legendarische band ‘The Rutles’ en ene George Harrison, niet als geïnterviewde, maar juist als interviewer voor een tv-zender.

Roberto Tjin