The Beautiful Country (2004)

Regie: Hans Petter Moland | 137 minuten | drama | Acteurs: Nick Nolte, Tim Roth, Thu Anh, Ling Bai, Glen Bradford, Thi Hong Bui, Devin Carbaugh, Cleve Chamberlain, Thi Kim Xuan Chau, Dora Chu, Phyllis Cicero, Xuan Phuc Dins, Kirk Griffith, Be He, Phat Trieu Hoang, Damien Hung, John Hussey, Duc Thuan Khuong, Richard Lack, Wee Suu Loke, Victor Macias, Thi Hoa Mai, Don McCoy, Ganrasha Moorthy, Temuara Morrison, Arthur J. Nascarella, Damien Nguyen, Than Kien Nguyen, Thi Huong Dung Nguyen, Thi Linh Phoung Nguyen, Thu An Nguyen, Van Hai Nguyen, Minh Quoc Pham, Carl Savering, Chapman To, Dang Quoc Thinh Tran, Libby Villari, Tang Vu, Rebecca Beazley

Dat het in de wereld niet eerlijk verdeeld is weet iedereen. Filmmakers maken hier al sinds mensenheugenis gebruik van om de meest ontroerende verhalen te vertellen. Zij het dat deze films in de begindagen toch vaak tenenkrommend waren door de vooroordelen en uitgesloten slechtheid van één kant. Tegenwoordig gaan filmmakers veel subtieler om met de waarheid. ‘The Beautiful Country’ is een mooie balans tussen verhaal en waarheid, waarin leed met trots wordt gedragen.

Binh is een zeer ingetogen jongen die zijn hele leven vernederingen heeft moeten ondergaan omdat hij half-Amerikaans is. Als de vrouw, die zich over hem ontfermd heeft, gaat trouwen, stuurt haar echtgenoot de jongen weg. Vanaf dat moment valt Binh van drama in drama. Maar ondanks al het leed dat Binh wordt aangedaan is de film geen donderwolk boven het hoofd. Hij is op momenten zelfs hoogst ontroerend, wat vooral komt door de persoon die Binh is. Het verhaal verrot niet als een stilstaand watertje, omdat Binh steeds verder trekt voordat dit kan gebeuren.

Mooi aan ‘The Beautiful Country’ is dat je samen met Binh het leven en de mentaliteit van verschillende volken meemaakt. Des te beter omdat Binh in alle werelden een buitenstaander is. Daardoor krijgt hij ook interessante contacten die zich tot hem aangetrokken voelen. Interessant aan Damien Nguyen (Binh) zelf is dat hij zelf als een kleine jongen met zijn vader uit Vietnam is gevlucht. Op de Filipijnen heeft hij een maand in een vluchtelingenkamp gezeten waarna ze toestemming kregen om naar Amerika verder te reizen. Damien kan zich dan ook prima in zijn rol inleven, maar hij mag daarnaast ook eens ervaren hoe hij deze keer als filmheld in Vietnam onthaald wordt.

In eerste instantie lijkt ‘The Beautiful Country’ een documentaire, maar al snel wordt duidelijk dat er een verhaal in zit en dat verhaal wordt naarmate de film voortduurt steeds duidelijker en interessanter. Het laat op zeer realistische wijze het leven van een bootvluchteling zien zonder dat je de neiging voelt je ervoor af te sluiten. En je valt van verbazing in verbazing. Helemaal verrassend is het als na een uurtje het gezicht van Tim Roth op de boot verschijnt, als de kapitein Oh, die de vluchtelingen naar New York zal vervoeren. Bai Ling, die Ling speelt die Binh in het vluchtelingenkamp ontmoet, is een van de bekendste actrices van haar geboorteland China. Zij speelde de Chinese advocate van Richard Gere’s karakter in de film ‘Red Corner’. Een rol waar ze veel lof voor heeft ontvangen. En Binhs vader blijkt dan ook nog eens door niemand minder dan Nick Nolte gespeeld te worden. Deze grote namen waren allemaal aangetrokken door het sterke verhaal en het goede scenario. En terecht. Oorverdovend is het einde waarin de vader en zoon stilzwijgend erkennen dat ze elkaar na jaren eindelijk gevonden hebben. ‘The Beautiful Country’ is een film die zeer de moeite waard is.

Saskia Bruins

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 9 juni 2005