The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart (2020)

Recensie The Bee Gees: How Can You Mend a Broken Heart CinemagazineRegie: Frank Marshall | 111 minuten | documentaire, muziek | Met: Barry Gibb, Andy Gibb, Robin Gibb, Maurice Gibb

The Bee Gees zijn het onderwerp van een nieuwe documentaire van HBO getiteld ‘How Can You Mend a Broken Heart’. De documentaire, met een positieve doch gereserveerde ondertoon, onderzoekt het leven en de carrières van Barry, Maurice en Robin Gibb, de drie broers die The Bee Gees in 1958 oprichtten, te beginnen met hun jeugd in Australië en vroege carrières in Londen in de jaren zestig.

Barry Gibb, de enige overlevende Bee Gee, wordt geïnterviewd in de film en eerder opgenomen gesprekken met de overleden tweeling Robin en Maurice worden gebruikt. Ook andere muzikanten die werden beïnvloed door The Bee Gees – waaronder Eric Clapton, Noel Gallagher en Justin Timberlake – worden in de documentaire geïnterviewd.

De productie van Frank Marshall (‘Arachnofobia’) is uitstekend gedocumenteerd, met uitgebreid archiefmateriaal uit een minder bekende hoek, de jeugd en vroege carrière van de Bee Gees. Wist u dat het trio wedijverde met The Beatles in de vroege jaren zestig, met muziek die iets minder lijzig was dan het soulvolle werk in de jaren zeventig en tachtig?

Fantastische harmonieën, die je eigenlijk alleen vond bij The Everly Brothers en Simon & Garfunkel, gecombineerd met songs die voor elk wat wils boden in the sixties. Waar het serieuze muziekpubliek later vaak de neus ophaalde voor ‘De piepertjes’, een soort mannelijke ABBA, loven onder meer Clapton en Gallagher de broers op overtuigende wijze – een sterk punt in deze documentaire.

Je valt steil achterover van het aantal klassiekers, van ‘Massachussetts’, via ‘Tragedy’ naar ‘How Deep Is Your Love’ in eigen beheer, en later als hitmakers voor Barbra Streisand (‘Woman in Love’) en Dionne Warwick (‘Heartbreaker’). Ach, die nummers waren toch niet geschikt voor de broers, zeggen allen. Hoge stemmen en wapperend borsthaar ten spijt, The Bee Gees waren authentiek in wat zij deden, en dat wordt vloeiend gebracht in een nooit vervelende zeven kwartier.

Jan-Kees Verschuure

Waardering: 4

VOD-release: 21 december 2020 (via alle grote platformen zoals Amazon Prime, iTunes, Google Play en Pathé Thuis)