The Benchwarmers (2006)

Regie: Dennis Dugan | 81 minuten | drama, komedie, sport | Acteurs: Rob Schneider, David Spade, Jon Heder, Jon Lovitz, Graig Kilborn, Molly Sims, Tim Meadows, Nick Swardson, Erinn Bartlett, Amaury Nolasco, Bill Romanowski, Sean Salisbury, Matt Weinberg, John Farley, Reggie Jackson

Deze humoristische sportfilm gaat verder dan alleen wat honkballen; het bevat een aantal elementen om de film diepgang te geven. Doel van ‘The Benchwarmers’ is om aandacht te schenken aan het verschijnsel pesten en de gevolgen die dat heeft voor de kinderen die gepest zijn. Anderzijds laat ‘The Benchwarmers’ zien wat prestatiedruk voor invloed heeft op het pestgedrag. Het zijn prachtige thema’s, die geweldig uitgewerkt kunnen worden in een film. Deels is dit ook gelukt dit komische drama. Maar niet alles komt uit de verf, omdat de film zich bedient van een aantal erg flauwe, soms seksueel getinte grappen. Daarnaast is het leeftijdsverschil in de film op een vreemde wijze neergezet. Wat het nut is om drie volwassenen te laten sporten tegen kinderen, wordt nergens verduidelijkt, en dat heeft een negatieve invloed op het verhaal.

Het ontbreken van een duidelijke doelgroep is waarschijnlijk de belangrijkste reden waarom de film niet helemaal geslaagd is. Aan de ene kant is het een sprookje dat goed afloopt. Door de aardige manier waarop dit gedaan wordt, levert dit een feel-good film op. Tegelijkertijd is de film niet gericht op kinderen: uit de seksuele grappen, de spottende toon en de inhoud van de dialogen kun je concluderen dat de film bedoeld is voor volwassenen. Het is jammer dat de regisseur er niet in is geslaagd om zich tot één doelgroep te richten, want daarmee zou de film en zijn verhaal, weliswaar enigszins aangepast, veel beter tot recht zijn gekomen.

Echter, er zijn ook een aantal dingen wel goed aan de film. De moraal en de inhoud is mooi in het verhaal opgenomen en wordt ook niet te clichématig neergezet. Zeker de vader van Nelson (Jon Lovitz) komt geloofwaardig over. Hij is een miljonair, die geld verspilt aan nutteloze features. Maar hij verliest niet de normen en waarden uit het oog en is duidelijk dol op zijn zoontje, en helpt hem zeer lief met bijvoorbeeld het verwijderen van poep uit zijn gezicht (waarmee het jongetje door een stel pestkoppen is ingesmeerd). Ook Gus is uitstekend neergezet door Rob Schneider. Hij doet zich voor als een jongetje dat ook is gepest, maar feitelijk was hij zelf een pestkop en hij probeert op deze manier zijn schulden in te lossen. Uiteraard komt zijn geheim uit, maar er blijft ruimte voor zijn oprechte intenties. De film geeft blijk van sympathie voor de gepeste jongens, maar geeft ook kansen aan de pestkoppen zelf. En omdat dit met humor is omkleed, maakt dat ‘The Benchwarmers’ toch een prettige film is om naar te kijken.

Sharon Vonk