The Bet Collector-Kubrador (2006)

Regie: Jeffrey Jeturian | 101 minuten | drama | Acteurs: Gina Pareño, Nico Antonio, Soliman Cruz, Ran del Rosario, Fonz Desa, Fonz Deza, Nanding Josef, Johnny Manahan   

In ‘The Bet Collector’ draait alles om jueteng, een zeer populair gokspel op de Filippijnen. Dit gokspel is echter ook verboden en het is voor Amelita (Gina Pereño) elke dag weer oppassen geblazen dat ze niet opgepakt wordt door de politie. Amelita leidt ons gedurende haar dagelijkse werkzaamheden – het verzamelen van gokbriefjes – door de nauwe straatjes van de sloppenwijken van Manilla. Op deze manier ontstaat een boeiend beeld van deze totaal uit golfplaten opgebouwde wijken. De drukbevolkte wirwar van straatjes lijkt slechts leeg te raken wanneer het stortregent en zelfs dan zijn de straten – voor zover dit straten genoemd mogen worden – nog enigszins bevolkt.

Gina Pereño draagt in haar rol van Amelita de hele film. In de ruim 100 minuten die de film duurt, zien we Amelita continu in beeld. Tijdens haar werkzaamheden komt ze wel andere mensen tegen en je ziet ook kort haar man in beeld, maar alles draait om Amelita. We zien hoe Amelita haar klanten zover krijgt dat ze weer geld in willen zetten voor jueteng en hoe ze ondertussen haar persoonlijke contacten onderhoudt. Amelita’s wandelingen door haar woonwijk tonen ons hoe de samenleving van de Filipijnen werkt. Een van de meest fascinerende dingen die we zien, is als Amelita opgepakt wordt door de politie. Amelita wordt gepakt terwijl ze haar klanten paait om mee te doen met jueteng en moet een borgsom betalen om weer vrij te komen. Terwijl ze vastzit op het politiebureau willen de politieagenten zelf echter ook nog wat geld inzetten om mee te doen aan de volgende trekking van het jueteng-spel.

Regisseur Jeffrey Jeturian heeft audiovisuele communicatie gestudeerd aan de Universiteit van de Filippijnen. Voor ‘The Bet Collector’ regisseerde hij eerder al zes speelfilms. ‘The Bet Collector’ won op het Moskou Internationaal Film Festival de FIPRESCI prijs in 2006 en de film maakt sindsdien zeer terecht een zegetocht langs filmfestivals over de hele wereld.

Wietske Uneken