The Big Wedding (2013)

Regie: Justin Zackham | 89 minuten | komedie | Acteurs: Robert De Niro, Susan Sarandon. Diane Keaton, Robin Williams, Ben Barnes, Katherine Heigl, Amanda Seyfried, Topher Grace, Christine Ebersole, David Rasche, Patricia Rae, Ana Ayora, Kyle Bornheimer, Megan Ketch, Christa Campbell, Ian Blackman, Shana Dowdeswell, Doug Torres, Marvina Vinique, Joshua Nelson, Quincy Dunn-Baker, Sylvia Kauders, Edmund Lyndeck

Alejandro (Ben Barnes) en Missy (Amanda Seyfried) gaan trouwen, maar er is een probleem. De Colombiaanse biologische moeder van Alejandro die voor de bruiloft speciaal overkomt, is zwaar katholiek en zal het niet accepteren dat zijn adoptieouders zijn gescheiden. Hij vraagt zijn ouders Don (Robert De Niro) en Ellie (Diane Keaton) om te doen alsof ze nog bij elkaar zijn tijdens de bruiloft. Daar is de vriendin van Don, Bebe (Susan Sarandon), niet blij mee en ze voelt zich gepasseerd. Ondertussen hebben de broer en zus van Alejandro ook hun problemen. Zo moet het verloofde paar er alles aan doen om hun familie bij elkaar te houden voor de grote dag.

Dat een sterrencast niet automatisch zorgt voor een goede film werd onlangs pijnlijk duidelijk in ‘Movie 43’. Ook ‘The Big Wedding’ maakt zijn potentieel niet waar, maar is gelukkig beter dan het waardeloze ‘Movie 43’. Het probleem zit in het rommelige script, dat maar geen balans kan vinden tussen sentimentele clichés en platte grappen. Zo zien we eerst de familieboom waarin alle namen van het gezin zijn gekerfd om vervolgens getuige te zijn van een bijna-vrijpartij tussen De Niro en Sarandon. Dat Keaton op dit ongelukkige moment binnenvalt (De Niro en Sarandon zien haar over het hoofd), zich opgelaten voelt, maar zichzelf niet kenbaar maakt aan het stel is volstrekt ongeloofwaardig. En zo reageren de karakters wel vaker op bizarre wijze waardoor de afstand tussen de kijker en de karakters nog meer wordt vergroot. Wellicht dat de plot beter werkt in de Franse versie, ‘Mon frère se marie’, waar de film op is gebaseerd. Daar staat wel tegenover dat de sets van de film door een ringetje zijn te halen. De prachtige omgeving van Connecticut is de ideale plek voor een romantische bruiloft. Regisseur Zackham probeert ons als het ware te vertellen dat zelfs in een modelgezin die in een rijke buurt is opgegroeid problemen voorkomen. Een enorm cliché en Zackham voegt niets nieuws aan deze situatie toe.

Veteranen De Niro, Keaton, Williams en Sarandon weten de film ondanks hun talent nooit naar een hoog niveau te tillen. De Niro en Keaton zijn flets, Williams is nauwelijks te zien en alleen Sarandon probeert er nog wat van te maken. Dat geldt ook voor Ben Barnes die zichtbaar lol heeft met de sterrencast. Katherine Heigl ziet er echter uit alsof ze gedwongen is de film te maken en kan alleen maar chagrijnig kijken. Het verhaal rondom het personage van Topher Grace is helemaal bespottelijk aangezien hij als knappe arts nog maagd is en in het bed belandt van de biologische zus van zijn broer! De daadwerkelijke trouwerij stelt weinig voor en natuurlijk moet er nog iemand in het water vallen en krijgen er mensen klappen. Je kan op die momenten als kijker alleen maar zuchten van verveling.

‘The Big Wedding’ is een flauwe komedie die zelfs door de sterrencast niet gered kan worden. De flauwe seksgrappen en de sentimentele momenten matchen niet en de film voelt veel te geforceerd aan. ‘The Big Wedding’ is niet meer dan een dertien in een dozijn romantische komedie, die niet vernieuwt en alleen maar teleurstelt.

Shelley Eimers

Waardering: 2.5

Bioscooprelease: 9 mei 2013
DVD- en blu-ray-release: 25 september 2013