The Big White (2005)

Regie: Mark Mylod | 105 minuten | drama, komedie, misdaad | Acteurs: Robin Williams, Woody Harrelson, Holly Hunter, Tim Blake Nelson, Frank Adamson, W. Earl Brown, Eric Epstein, Alison Lohman, Giovanni Ribisi, Marina Stephenseon Kerr, Ralph J. Alderman, Frank Adamson, Ryan Miranda, Craig March, Ty Wood, Frank C. Turner, Brenda McDonald

‘The Big White’ begint met een oneindige sneeuwvlakte in Alaska. Langzaam maar zeker is een vrouwelijk gedaante te ontwaren. Ze is gekleed in pyjama een loopt op pantoffels. Wanneer ze door de plaatselijke politieagent gevonden wordt, blijkt ook nog eens dat het niet de eerste keer is dat de vrouw dit doet.

Ooit was Margaret Barnell normaal, maar daar is niet veel meer van te merken. Al vloekend en tierend vliegt ze van de ene dwangneurose in de andere, geheel volgens de symptomen van het syndroom van Gilles de la Tourette. Helaas is de verzekeringsmaatschappij niet overtuigd van de authenticiteit van de aandoening en kunnen de Barnells fluiten naar enige compensatie voor de kosten van een behandeling. Daarbij staat het reisbureau van echtgenoot Paul op het randje van faillissement. In een laatste desperate poging om aan geld te komen, probeert Paul Barnell het verzekeringsgeld voor zijn vermiste broer Raymond (Woody Harrelson) te innen. Helaas weet de fanatieke verzekeringsagent Ted (Giovanni Ribisi) hem te vertellen, dat broerlief daarvoor nog niet lang genoeg verdwenen is.

Dan lijkt het lot voor Barnell wat fortuinlijker te worden zij het op nogal morbide wijze. Barnell stuit op een lijk in een vuilnisbak, daar gedumpt door twee kneuzen van criminelen, die het later op willen pikken. Nadat hij van de schrik bekomen is, beseft hij het buitenkansje en neemt het lijk mee naar huis. Dit gebeuren levert zwartkomische taferelen op, die wat clichématig zijn maar zeker op de lachspieren werken. Nadat het lijk althans wat de wolven ervan overgelaten hebben als Raymond Barnell geïdentificeerd is, kan de levensverzekering uitbetaald worden. Met die centen op zak willen de Barnells Alaska achter zich laten en vertrekken naar zonniger oorden.

Helaas is verzekeringsagent Ted ook van plan om Alaska te verlaten en denkt hij dit doel te bereiken door promotie te maken. En wat is een betere manier om je op te werken dan het ontmaskeren van een fraudeur? Hoewel zijn baas gewoon wil betalen, besluit Ted daarom alles in het werk te stellen om Barnell te betrappen op een foutje. Alsof dat niet genoeg is, zijn ook de criminelen niet zo blij met het feit, dat hun lijk verdwenen is. Last but not least, staat natuurlijk ook Raymond nog eens op de stoep om verhaal te halen. En allemaal eisen ze hun deel van de buit.

De ontwikkelingen die zich vervolgens voordoen zijn soms wat voorspelbaar en doen geregeld denken aan een klucht, maar zijn ook vaak absurd grappig. Tim Blake Nelson is uitstekend als crimineel Gary, die samen met zijn sukkelige maatje Jimbo (W. Earl Brown) besluit om mevrouw Barnell te gijzelen, en zich ontpopt als huis, tuin en keuken-psycholoog die alles lijkt te weten over Gilles de la Tourette. Maar er zijn ook wat minpunten aan deze film, zoals het verplichte kwartiertje romantiek dat erin gepropt zit. Dat is nergens voor nodig en zorgt ervoor dat ‘The Big White’ net iets te lang duurt. Daarnaast maak je door de sneeuwvlakten en de zwarte humor ongewild de vergelijking met ‘Fargo’ en dat is echt een veel betere film. Niettemin is ‘The Big White’ zeker de moeite waard als je houdt van zwartgallige en absurde humor gespeeld door acteurs die lekker in hun rol zitten.

Boudewijn de Boe

Waardering: 3

Bioscooprelease: 27 oktober 2005