The Black Cat – Masters of Horror: The Black Cat (2007)

Regie: Stuart Gordon | 60 minuten | horror | Acteurs: Jeffrey Combs, Elyse Levesque, Aron Tager, Eric Keenleyside, Patrick Gallagher, Christopher Heyerdahl, Ken Kramer, Ian Alexander Martin, Ryan Crocker

Met het uiterlijk van ‘The Black Cat’ is niets mis. De zwart-wit/sepia-achtige tinten, authentieke kostuums, en klassiek sets zorgen voor de juiste atmosfeer en een overtuigend tijdsbeeld. Met de spanning en de verhaalstructuur is het jammer genoeg wat minder goed gesteld.

Net als in films als ‘Finding Neverland’, en ‘Becoming Jane’, draait het hier om een film over een schrijver, van wie het echte leven thematisch gezien vele overeenkomsten vertoont met dat van de personages in zijn of haar vertellingen. Maar waar in eerder genoemde gevallen dit gegeven voor een interessante extra dimensie zorgde, voegt het in ‘The Black Cat’ niets van waarde toe. Sterker nog, het leidt alleen maar af van de kernelementen van het horrorverhaal. De verontrustende zwarte kat uit de titel, die Edgar Allen Poe tot waanzin drijft, speelt in de eerste circa dertig minuten nauwelijks een rol. En er wordt qua spanning weinig tot niets opgebouwd of gesuggereerd. Als er nu nog een fascinerend beeld naar voren zou komen van de gekwelde schrijver, zou dit nog te accepteren zijn, maar zelfs dat is niet het geval. Het enige wat we leren over de schrijver is dat hij writer’s block heeft en alcoholist is.

Wanneer het verhaal dan eindelijk gruwelijker vormen aanneemt wanneer Poe’s vrouw de piano met bloed onderhoest, en Poe zelf gekweld wordt door de kat en/of zijn innerlijke demonen is het allemaal wat te weinig, te laat, en te onsamenhangend om de kijker daadwerkelijk te kunnen beroeren. Het is Stuart Gordons tweede film in deze Masters of Horror serie, na ‘Dreams in the Witchhouse’, maar helaas ook de minst meeslepende. De gothische sfeer heeft hij best goed te pakken, maar verhalend laat ‘The Black Cat’ helaas te wensen over. Volgende keer beter.

Bart Rietvink