The Bleeder (2016)

Recensie The Bleeder CinemagazineRegie: Philippe Falardeau | 98 minuten | biografie, drama, sport | Acteurs: Elisabeth Moss, Naomi Watts, Liev Schreiber, Ron Perlman, Michael Rapaport, Sadie Sink, Morgan Spector, Pooch Hall, Jim Gaffigan, Jason Jones, Wass Stevens, Catherine Corcoran, Ivan Martin, Angela Marie Roy, Zina Wilde, Jen Ponton

Niemand kent Chuck Wepner. Toch kennen we hem allemaal. En toch ook weer niet. Chuck Wepner is de bokser die in de jaren 70 model staat voor Rocky Balboa in de Rocky-reeks. Maar terwijl het leven en karakter van Rocky zich plooiden naar de scenariowetten van Hollywood, was Wepners leven een zooitje. Terwijl Rocky met ijzeren wil zijn doelen nastreefde, was Wepner een man die nooit iets deed maar van alles overkwam. Drugs, drank, overspelig huwelijk, boksende beren en een gevecht tegen de legendarische Mohammed Ali. Een gevecht dat alleen plaatsvond omdat Ali tegen een blanke moest boksen en Wepner de hoogst geklasseerde blanke was.

‘The Bleeder’ (bijnaam van Chuck, vanwege de vele bloedige verwondingen) vertelt het levensverhaal van Wepner. We maken mee hoe Hollywood helden maakt van gemankeerde personages. Omdat de filmkijker geen levensechte boksers wil maar romantische helden, veranderde het slachtofferige Bleeder in het veel krachtiger Rocky. Zelfs Wepner trapt in de val. Wanneer hij zijn eigen geïnterviewde kop op televisie ziet, kan hij er nauwelijks naar kijken. Maar zodra hij Sylvester Stallone ziet in de zwaar geromantiseerde bewerking van zijn leven, herkent hij zich helemaal in hem. En wij, kijkers naar ‘The Bleeder’, zien alleen het levensgrote verschil tussen Chuck Wepner en Rocky Balboa.

‘The Bleeder’ vertelt dit verhaal met een droog-humoristische voice over, van het soort dat je vaak tegenkomt in postmoderne misdaadfilms. Het verhaal wordt verteld als terugblik, met het door de jaren vergaarde inzicht en met de nodige zelfkritiek.

Het intelligente, komische en aandoenlijke ‘The Bleeder’ is in alle opzichten prima gebakken. Met Liev Schreiber, Elizabeth Moss en Naomi Watts krijgen we een masterclass acteren. De jaren 70 zien er uit als de jaren 70, niet als de kitschy verbeelding ervan. Voor de muziek put de film uit de sexy soul en funk uit begin zeventiger jaren. Het is een kers op de smakelijke taart die ‘The Bleeder’ heet. Een film wiens lot op dat van zijn hoofdpersoon lijkt. Terwijl heldenepos ‘Rocky’ de ene na de andere Oscar ophaalde moet ‘The Bleeder’ het doen met een belabberde opbrengst aan de kassa en wat bemoedigende woorden op Cinemagazine. Want zo gaat het in het echte leven.

Henny Wouters

Waardering: 4

Bioscooprelease: 8 juni 2017
DVD- en blu-ray-release: 3 november 2017