The Bloody Judge – Il trono di fuoco (1970)

Regie: Jesus Franco | 103 minuten | horror | Acteurs: Christopher Lee, Maria Schell, Leo Genn, Hans Hass Jr., Maria Rohm, Margeret Lee, Pietro Martellanza, Howard Vernon, Milo Quesada

Een curieus product, dat is wel het minste wat je van deze film mag zeggen. Het gaat over vrouwen die al dan niet aan hekserij doen. Ze dansen wild in het bos, doorboren een pop die een magistraat moet voorstellen en een van hen roert in ketels en doet voorspellingen. Tegenwoordig is dit alles toegestaan, is het zelfs een tikje chic om als heks uit de kast te komen, maar in vroeger tijden werden deze vrije vrouwen gemarteld en uiteindelijk geëxecuteerd.

En om dat martelen en het begaan van onuitsprekelijke wreedheden gaat het hier natuurlijk. De roerige tijd onder James II en zijn strijd met rebellenleider Monmouth en de protestantse Willem van Oranje dient als historisch excuus om het bloed zo aantrekkelijk mogelijk te laten vloeien en het vrouwelijk naakt in ruime mate te etaleren. Wat te denken van de gescheurde jurkjes die zo fraai gedrapeerd zijn om de geteisterde lichamen dat een modeontwerper het niet beter had kunnen doen of het bloed dat met vakmanschap geschilderd is op die arme lijfjes. Verder worden we getrakteerd op de onvermijdelijke verkrachting, op sm-achtige taferelen en het kwistige gebruik van martelwerktuigen die door een of ander museum ter beschikking zijn gesteld.

De vraag is of Christopher Lee nu steeds zo raar indringend kijkt, omdat hij ironie in zijn rol wil leggen of dat hij gewoon zijn lachen probeert in te houden. Gezien het idiote verhaal en de bizarre gebeurtenissen moet het laatste wel het geval zijn. De enige die nog enigszins behoorlijk acteert, is Leo Genn als Lord Wessex, maar ja, in zijn eentje lukt het natuurlijk niet om hier nog iets van te maken. De allermerkwaardigste scène, die de film overigens goed typeert, kan niet onvermeld blijven. Om de wonden van een van haar medeslachtoffers voor ontsteking te behoeden, wordt Maria Rohm gedwongen om het lichaam van de in boeien hangende bewustloze van onder tot boven schoon te likken, terwijl de beul en bewakers belangstellend toekijken. Zoals gezegd, een curieuze film.

Diana Tjin-A Cheong