The Bodyguard (1992)

Regie: Mick Jackson | 130 minuten | drama, muziek, thriller, romantiek | Acteurs: Kevin Costner, Whitney Houston, Gary Kemp, Bill Cobbs, Ralph Waite, Tomas Arana, Michele Lamar Richards, Mike Starr, Christopher Birt, DeVaughn Nixon, Gerry Bamman, Joe Urla, Tony Pierce, Charles Keating, Robert Whul

Een zwijmelfilm. Dáár kun je soms zin in hebben. Is dit het geval, dan is ‘The Bodyguard’ een goede keuze.

De film draait om – hoe kan het ook anders? – een liefde die eigenlijk niet door de beugel kan: die tussen popdiva Rachel Marron (Whitney Houston) en haar bodyguard Frank Farmer (Kevin Costner).

Hij is het type ‘ruwe bolster blanke pit’ en zij het type ‘mooi, sterk, maar stiekem erg aanhankelijk’. Dat Frank haar charmes niet kan weerstaan is meer dan geloofwaardig: Rachel is uitdagend, sprankelend, gevoelig en bij vlagen geestig. Dat zij Frank niet los kan laten is ook begrijpelijk: hij is stoer, mysterieus en zorgzaam.

Oh ja, terwijl hun liefde zich langzaam maar zeker ontwikkelt, speelt op de achtergrond een ‘probleem’: Rachel ontvangt dreigbrieven. Met man en macht probeert Frank te ontdekken wie het kwade genus daarachter is. Hoewel dit thrilleraspect aardig is, zit de kracht van de film toch vooral in de romantische momenten tussen Houston en Costner, die perfect gecast zijn: het knettert tussen die twee.

Het is knap van Houston dat zij zich staande weet te houden tegenover zo’n ervaren acteur als Costner. In ‘Waiting to Exhale’, de film zij na ‘The Bodyguard’ maakte, bewees ze wederom dat de camera van haar houdt. Grote filmsuccessen bleven hierna echter uit.

Wat Houston in deze film ook toont is haar zangtalent: met haar dijk van een stem zingt ze nummers als ‘I Will Always Love You’ en ‘I Have Nothing’. Deze muziek maakt ‘The Bodyguard’ extra aantrekkelijk.

Wat wel een beetje jammer is, is dat de film wel erg lang duurt: tussen de oplossing van het ‘dreigbrievenmysterie’ en het slot van de film, zitten veel scènes waarin niets noemenswaardigs gebeurt en die regisseur Mick Jackson (‘Volcano’, ‘L.A. Story) net zo goed had kunnen schrappen. Maar ach, onverteerbaar zijn deze nu ook weer niet. ‘The Bodyguard’ is eigenlijk gewoon een lekkere film in zijn genre.

Patricia Jacob

Waardering: 3

Bioscooprelease: 10 december 1992