The Bodyguard – Body Armour (2007)

Regie: Gerry Lively | 87 minuten | actie | Acteurs: Til Schweiger, Chazz Palminteri, Lluis Homar, Gustavo Sameron, Cristina Brondo, Khan Bonfils, Louis Decosta Johnson, Mark Ullod, Cristina Piaget, Sue Flack, Nick Brimble, Jaume Montane, Irene Montala, Toby Harper, Paul Gilbert

‘The Bodyguard’ is een B-film met op de eerste plaats een erg ongeloofwaardig verhaal. John Ridley (Til Schweiger), die één van de beste bodyguards is, moet toezien hoe zijn klant, gouverneur Lonsdale, door Lee Maxwell (Chazz Palminteri), één van de beruchtste huurmoordenaars, voor zijn ogen in koelen bloede wordt neergeschoten. Hierdoor raakt Ridley zo van slag dat hij abrupt stopt met zijn vak. Hij wordt bokstrainer in een louche boksschool. Op een dag wordt hij benaderd door een oude vriend, Mark Graver, die vraagt of hij nog eenmaal als bodyguard wil opdraven. Graver heeft een klant, die specifiek naar Ridley heeft gevraagd. Het is vreemd, maar het laat zich wel raden dat deze klant juist Lee Maxwell is, die in de rechtbank de namen van zijn opdrachtgevers openbaar gaat maken. Dat Ridley toestemt, is zo mogelijk nog vreemder.

De verwachtingen zijn wat betreft de dialogen niet al te hoog, maar desondanks stellen deze nog teleur. Geen enkele diepgang, geen sterke one-liners om bijvoorbeeld de haat van Ridley jegens Maxwell uit te drukken. Ook blijven karakterontwikkelingen achterwege. Zo zou je, afgezien van het vage script toch mogen verwachten dat de haat, die in eerste instantie bij Ridley de overhand heeft en later plaats maakt voor vriendschap, een mooie gelegenheid is om hiervoor zorg te dragen. De film laat het acteertechnisch ook afweten. Deels omdat het de cast ontbreekt aan talent, maar bovenal aan interesse met als gevolg dat de kijker geen enkele binding heeft met de hoofdpersonen.

Om nog binding te creëren worden de hoofdpersonen nog op kunstmatige wijze sympathieker gemaakt dan ze zijn. Zo schakelt onze bodyguard de hulp in van een zeer goede vriend. Daarnaast wil Maxwell, die ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, de band met zijn dochter, die al het contact met hem heeft verbroken, nieuw leven in blazen.

De actie is matig en houd je niet op het puntje van je stoel. Natuurlijk vliegen de kogels rijkelijk in het rond en zijn er wilde achtervolgingen, maar boeien kan het allemaal niet. ‘The Bodyguard’, die ook bekend is onder de titel ‘Body Armour’ is een film die eigenlijk het predicaat B-film niet eens waardig is.

Lodi Meijer