The Bone Snatcher (2003)

Regie: Jason Wulfsohn | 90 minuten | horror | Acteurs: Scott Bairstow, Rachel Shelley, Warrick Grier, Patrick Shai, Andre Weideman, Adrienne Pierce, Patrick Lyster, Brian Claxton Payne, Sean Higgs, Jan Ellis, Langley Kirkwood, Lulama J. Nombiba, Yusuf Hendrics, Andre Jacobs, Nikki Jackman

De filmgeschiedenis heeft al levensgevaarlijke wezens voortgebracht die de ruimte (‘Alien’), het moeras (‘Swamp Thing’), het regenwoud (‘Predator’) of het luchtruim (‘Reign of Fire’) onveilig maakten. In ‘The Bone Snatcher’ is het de beurt aan een geheimzinnig wezen dat de onherbergzame Namibische woestijn terroriseert en zijn slachtoffers achterlaat als vleesloze geraamtes. Als hoofdrolspeler Alex samen met een aantal medewerkers van een plaatselijk mijnbouwbedrijf uitgezonden wordt om een groepje vermisten te gaan zoeken, doen ze al gauw een lugubere ontdekking: de vleesloze geraamtes van drie van de vermiste personen. Aanvankelijk denken ze dat de moord het werk is van het nog ontbrekende, doorgeslagen expeditielid, maar al snel komen ze tot de ontdekking dat er veel meer aan de hand is.

‘The Bone Snatcher’ is zeker een film met redelijk wat potentie. De locatie is bijvoorbeeld perfect toegesneden op het verhaal. De Namib-woestijn (de op een na grootste woestijn van Afrika en waarschijnlijk de oudste woestijn ter wereld) oogt onherbergzaam, compromisloos en dreigend. Ondanks de vele fraaie plaatjes die zo in een documentaire op National Geographic langs zouden kunnen komen, wordt al snel duidelijk dat je een groot probleem hebt als je hier vast komt te zitten en opgejaagd wordt door een mensenverslindend monster. De Afrikaanse mythologische context, die de aanwezigheid van iets kwaads in de woestijn verder accentueert, draagt bij aan de onheilspellende sfeer en dreiging die in het eerste deel van de film aardig uit de verf komt. Met name de scènes waarin het wezen in het holst van de nacht zijn opwachting maakt zijn aardig in elkaar gezet.

Toch komt ‘The Bone Snatcher’ over de gehele linie tekort om betiteld te kunnen worden als een goede of memorabele film. Naarmate de film vordert, boet het geheel duidelijk aan spanning in en komt de focus te zeer op de redelijk eendimensionale personages te liggen die de hele tijd eigenlijk niet veel meer doen dan onderling ruzie maken. De dreiging van het woestijnwezen schiet er een beetje bij in en wordt niet geheel bevredigend uitgewerkt. De uiteindelijke verklaring die uitlegt wat het nu precies is dat de woestijn onveilig maakt, is bovendien wat vergezocht en op het logische en anatomische vlak vrij ongeloofwaardig.

‘The Bone Snatcher’ is een aardige poging om met wat origineels op het vlak van horror en science fiction op de proppen te komen. Ondanks enkele veelbelovende aanknopingspunten is de uiteindelijke uitwerking niet goed genoeg om een film af te leveren die echt boven de grauwe middelmaat weet uit te stijgen.

Frank Heinen