The Boogeyman (2023)

Recensie The Boogeyman CinemagazineRegie: Rob Savage | 98 minuten | horror | Acteurs: David Dastmalchian, Sophie Thatcher, Chris Messina, Marin Ireland, Vivien Lyra Blair, LisaGay Hamilton, Madison Hu, Maddie Nichols, Mabel Tyler, Han Soto, Leeann Ross, Adams Bellouis

Het creëren van hypes is zowel een zegen als een vloek. Voor de release van ‘The Boogeyman’ werd dit al de “engste horrorfilm van het jaar” genoemd. Als dat niet veelbelovend klinkt! Als na de release blijkt dat er in 2023 geen grote griezelfilms in de bios zijn geweest en ‘The Boogeyman’ in feite de eerste echte Hollywood-horrorfilm is die dit jaar verscheen, voel je je toch een beetje bekocht. Dat heeft gelukkig niets met de kwaliteit van deze film te maken, want ‘The Boogeyman’ is gewoon een prima film. Niet meer, maar zeker niet minder.

In ’The Boogeyman’ draait het om een gezin dat een groot verlies moet verwerken. Een puberdochter (sterk vertolkt door Sophie ‘Yellowjackets’ Thatcher) en haar jonge zusje (Vivien Lyra Blair) worstelen met het verlies van hun moeder, terwijl hun vader (Chris Messina) zich emotioneel van hen afsluit. Palief is een therapeut en krijgt ineens bezoek van een verwarde man die zegt zijn drie kinderen verloren te zijn aan een monster. Als deze Lester Billings in het huis van het rouwende gezin overlijdt, lijkt er een vreemde entiteit in het huis te zijn gekomen…

‘The Boogeyman’ is gebaseerd op een kort verhaal van Stephen King. Dat merk je aan de vertelstijl van deze film. Het verhaal is niet erg opmerkelijk, maar kenmerkt zich door personages die net wat scherper zijn neergezet dan doorgaans het geval is in deze genrefilms. De grote kracht van deze film is het acteerwerk. Thatcher en vooral Blair zetten inleefbare personages neer waardoor het op zich niet bijzondere verhaal wel blijft plakken.

De grootste manke van ‘The Boogeyman’ is het feit dat je dit verhaal al onder tig andere titels hebt gezien. Als het monster – na een zeer zorgvuldige spanningsopbouw – dan eindelijk te zien is, maakt het design niet erg veel indruk. Ook is het overduidelijk dat dit wezen uit een aantal ronkende computers komt. Praktische effecten hadden meer indruk gemaakt.

Dit is zeker geen meesterwerk, maar ‘The Boogeyman’ is een knap gemaakte genrefilm. Het acteerwerk is bovengemiddeld goed en de spanningsopbouw is ook dik in orde. Toffe film.

Frank v.d. Ven

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 1 juni 2023