The Boondock Saints II: All Saints Day (2009)

Regie: Troy Duffy | 118 minuten | actie, misdaad | Acteurs: Sean Patrick Flanery, Norman Reedus, Julie Benz, Billy Connolly, Willem Dafoe, Clifton Collins Jr., Henry Fonda, Judd Nelson, Bob Marley, Brian Mahoney, David Ferry, David Della Rocco, Daniel DeSanto, Gerard Parkes, Matthew Lemche, Robert Mauriell, Robb Wells, Paul Johansson, Pedro Salvin, Richard Fitzpatrick, Dwayne McLean, Tom Barnett, Bob Rubin, Martin OCarrigan, Sweeney MacArthur, Aaron Berg, Joris Jarsky, Zachary Bennett, Matthew Chaffee, Jerry Azzopardi

The Saints are back! Het duurde tien jaar voordat regisseur Troy Duffy genoeg middelen had om een vervolg te maken op zijn culthit uit 1999, ‘The Boondock Saints’. Na lange afwezigheid maken de wraakzuchtige gebroeders MacManus, Connor (Sean Patrick Flanery) en Murphy (Norman Reedus), en pappa MacManus, Il Duce (Billy Connolly), opnieuw hun opwachting. De cast bevat bijna allemaal bekende gezichten, aan de zijde van zowel de good als de bad guys (het geboefte Yakavetta, dit keer met zoonlief Conzecio aan het roer). Natuurlijk ontbreken ook de komisch naïeve politie-inspecteurs Greenly, Duffy en Dolly niet op het appèl. Nieuw is Clifton Collins Jr. in de rol van derde man Romeo (bijnaam: The Mexican). Daarnaast speelt de bevallige Julie Benz, bekend van haar rol in ‘Dexter’, de hoog gehakte, roodharige FBI-agent Eunice Bloom behept met een fors zuidelijk accent.

De verhaallijn in ‘The Boondock Saints II: All Saints Day’ is bijna identiek aan die in deel I. Maar of dat de pret drukt? Nee, hoewel er een paar missers te noteren zijn. Zo komt het accent van mevrouw Benz lichtelijk overdreven, bijna komisch over. Maar dat kan ook wel eens precies de bedoeling van de regisseur zijn geweest, want The Saints-films staan bol van de overdrijving. De ene keer pakt dat nou eenmaal beter uit als de andere keer. Voor de echte fan van het eerste deel valt er desondanks weer genoeg te genieten van wraaklustig geweld, verpakt in schietscènes à la John Woo. Balletten van rondvliegende kogels, waarbij vooral de laatste uitwisseling van lood – in en om de serre van ‘The Roman’ (een opvallende Henry Fonda)- prachtig verfilmd is.

Aan Clifton Collins Jr. viel de zware taak te beurt om ‘funny man’ Rocco (David Della Rocco) uit deel I te vervangen. De nieuwe buddy van de MacManus broers slaagt daar redelijk in. De scène met zijn vader mag als memorabel worden bestempeld. De acteerprestaties van de slechteriken doen over het algemeen karikaturaal aan, maar ach: regisseur Duffy dacht ‘We doen gewoon The Boondock Saints nog een keer dunnetjes over, voegen er een extra verhaallijn aan toe en eindigen met een verrassende cliffhanger’. Nu is het de vraag of de fans weer minimaal tien jaar zullen moeten wachten op deel III. Laten we hopen van niet. ‘Boondock Saints II: All Saints Day’ biedt genoeg aanknopingspunten om nog een laatste (?) keer met veel uit te pakken. Dus bereiden we ons alvast voor op nog meer zinloos geweld, nog meer rare dialogen en nog meer beschermende FBI-agenten (een duo?) met een ‘twist’. Bij dit soort films is het een kwestie van sit back and enjoy the ride! Amusement, niets meer en niets minder. Misschien iets te weinig voor de een en iets teveel voor de ander. We kunnen niet allemaal ‘engelen’ zijn….

Ruud Stift