The Bourne Supremacy (2004)

Regie: Paul Greengrass | 108 minuten | actie, thriller | Acteurs: Matt Damon, Franka Potente, Joan Allen, Brian Cox, Julia Stiles, Karl Urban, Gabriel Mann, Marton Csokas, Tom Gallop, John Bedford Lloyd, Ethan Sandler, Michelle Monaghan, Karel Roden, Tomas Arana, Oksana Akinshina, Yevgeni Sitokhin, Marina Weis-Burgaslieva, Tim Griffin, Sean Smith, Maxim Kovalevski, Patrick Crowley, Jon Collin, Sam Brown, Shane Sinutko, Barnaby Smith, Chris Cooper    

Zoals met bijna elke succesvolle film heeft ook ‘The Bourne Identity’ een vervolg gekregen. Hiermee is het tweede boek van schrijver Robert Ludlum verfilmd. Zijn boeken over de huurmoordenaar Jason Bourne die aan geheugenverlies lijdt beslaan in totaal drie delen.

In dit tweede deel weet Bourne nog steeds niet alles van zijn duistere verleden. Het verhaal speelt zich af een paar jaar na de gebeurtenissen uit deel één. Om te ontsnappen aan zijn verleden, leeft Bourne samen met zijn vriendin Marie in Goa, India. Ze hebben daar een rustig leven maar Bourne heeft ’s nachts last van nachtmerries waarin hij beelden ziet van vroeger die hij nog niet kan plaatsen. Zijn rustige leven met Marie wordt al snel verstoord wanneer een Russische agent opduikt die naar Jason Bourne op zoek is. Na een fatale achtervolging besluit Bourne dan ook op zoek te gaan naar diegene die hem achterna zit en uit te zoeken waarom. Hij komt al snel uit bij Pamela Landy, een CIA agente die Bourne verdenkt van de moord op twee van haar agenten. Wat volgt is een interessant kat- en muisspel tussen hem en de CIA.

Aan de vaste cast van het eerste deel is Joan Allen toegevoegd als CIA agente Pamela Landy die vastberaden is om Bourne op te sporen en Karl Urban (Éomer uit ‘The Lord of the Rings’), als een Russische agent. Brian Cox zien we wederom als Ward Abbott, de man die het project Treadstone was begonnen om huurmoordenaars op te leiden, waarvan Jason Bourne er één is.

Net als in het eerste deel speelt ook ‘The Bourne Supremacy’ voornamelijk in Europa af. Zo zien we Berlijn, Moskou, Napels en zelfs ons eigen Amsterdam voorbij komen. De personages, het interessante verhaal, de actie en de Europese locaties zorgen voor een uitstekend geheel. De film bevat een flink aantal plotwendingen en aan het eind van de film worden we getrakteerd op een geweldige achtervolging door Moskou.

Regisseur Paul Greengrass heeft een heerlijke actiethriller gemaakt die zijn voorganger evenaart. Vond je ‘The Bourne Identity’ al goed, dan wil je deze zeker niet missen. ‘The Bourne Supremacy’ is een aanrader, ga hem kijken en laat je meenemen in de duistere wereld van de CIA en beroepsmoordenaars.

Marvin Heineman

Waardering: 3.5

Bioscooprelease: 9 september 2004